Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов честити националния празник на българите. В личния си фейсбук профил той публикува видео от свой концерт, където изпълнява химна на България. Трифонов написа и пост, в който посочва, че България съществува благодарение на успеха на Русия в Руско-турската освободителна война, а не на Путин и хората, които го слушат в момента.

По думите на Трифонов никой няма право днес, заради личните си интереси и пристрастия да преиначава историята и да омаловажава смъртта и героизма на българи, руснаци, румънци, финландци, сърби и черногорци, загинали в Руско-турската освободителна война, само защото има жалките си лични амбиции, допълни той. Ето какво още написа Слави:

Уважаеми и скъпи сънародници, честит трети март!

Да ви е честит националният празник на България – денят на Освобождението от турско робство.

Обяснявам го подробно, защото този трети март е различен. Не, че нещо се е променило в историята. За някои хора се е променило отношението към историята, тъй като, някои хора имат интереси в настоящето, заради които са способни да пренебрегнат историята. Малко гадно звучи, но наистина има такива хора. Няма да ги упоменавам кои са на днешния ден, но мисля, че вие прекрасно се сещате. А и те не се крият, крещят с пълно гърло, така че не само да ги забележим, ами направо да се отвратим.

Искам да кажа само исторически факти. И то искам да ги кажа точно на днешния ден.

България съществува благодарение на успеха на Русия в Руско-турската освободителна война. Искам правилно да бъда разбран, казах успеха на Русия и руския народ, а не на Путин и хората, които го слушат в момента. Аз съм израснал в Плевен и съм горд, че съм от град Плевен. Град, който има огромна роля в успеха на Руско-турската освободителна война. Използвам случая да поздравя и всички свои съграждани с националния празник.

Днешният ден е толкова важен, защото на датата 3 март 1878 година в Сан-Стефано възкръсва българската държава и българският национален идеал. На трети март! Българският национален идеал, заради който в последствие са загинали стотици хиляди българи. Смело, всеотдайно и жертвоготовно, заради България, са дали живота си.

И никой няма право днес, заради личните си интереси и пристрастия да преиначава историята и да омаловажава смъртта и героизма на българи, руснаци, румънци, финландци, сърби и черногорци, загинали в Руско-турската освободителна война, само защото има жалките си лични амбиции. Но, аз съм сигурен, че историята ще изхвърли от пътя си в канавката подобни индивиди.

Още веднъж – честит национален празник!

Желая ви смелост, всеотдайност, патриотизъм и свобода!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук