Извънредното положение наложи промяна в хранителните ни навици. С храната започнаха да ме задоволяваме стреса, предизвикан от коронавирусната епидемия. Време е да се справим с излишните килограми, ако сме натрупали такива заради седенето вкъщи.

"Може би качихме 2-3 кг, надявам се да не са повече, защото все пак това бяха два месеца. Не се чувстваме много свежи, въпреки че емоционалното хранене допринесе за това. Оставането в домовете и леката депресия допринесоха за консумация на по-високо калорийни храни, предпочитане на повече въглехидрати, по-често похапване", коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ сега имаме възможност и трябва да се движим повече. С един час разходка, но наистина разходка, а не седене на пейката, можем безпроблемно да се лишим от няколкото килограма, които качихме. Организмът ни сам ще ни помогне, защото те не са наши, сигурна е проф. Байков.

Тя апелира от ефира на "България сутрин" да не предприемаме драстични диетични ограничения. Напротив - трябва да подходим разумно и информирано, за да поддържаме своя имунитет.

Специалистът по хранене и диететика предупреди, че има вариант сегашният ни режим на хранене да се запази за по-дълъг период. И подчерта, че разумното хранене означава правене на режим - дозирано хранене по часове в светлата част на деня.

"Сега е моментът да приемаме повече натурални храни, има изобилие на пролетни зеленчуци и плодове. Имаме нужда от антиоксиданти и фибри. Възможно е да постигнем вечеря в по-ранен час", препоръча проф. Байкова.