Община Камено има система за ранно известяване при бедствия и аварии. Това стана ясно на сесията, която е последна за мандата на Общинския съвет. Системата е следена от дежурен служител на Общината, а всеки гражданин, който има интерес към нивото на деретата, ще може да я гледа онлайн. Досущ като в Биг Брадър.

Кметът на Камено Жельо Вардунски обясни, че софтуерът е със звукова сигнализация и веднага информира, когато датчиците засекат рязко повишаване на нивота на водата при валежи.

„Преди 6 години изживяхме един голям кошмар, който ще помним цял живот. През 2017 г. общината бе една от най-потърпевшите от наводненията, при които загинаха четирима души, три села бяха буквално съборени, а десетки домакинства бяха пострадали.

Порой

Тогава най-силният дъжд беше в през нощта, когато хората спяха и никой не го очакваше. Оттогава работим по различни програми за такава система, защото хората вече не вярват само на метеорологичната прогноза. Когато чуят, че ще има валежи, не спят спокойно. Тази система беше крайно наложителна за нашите села, тъй като имаме няколко населени места, които имат големи водосборове над селата и съществува реална опасност от наводнение на живущите“, обясни градоначалникът, цитиран от "Флагман".

Жителите в цялата община са 9354.

По думите му, датчиците на системата са поставени на ключови места, където при евентуален по-обилен валеж има опасност от рязко повишаване на нивото на водата.

Сигнал

„При покачване на водата в деретата, с цел да не бъдем изненадани посред нощите от неприятни явления, ще има звуково съобщение. Така ще бъдем подготвени и ще можем да евакуираме жителите от застрашените места. Деретата извън населените места обаче са държавна собственост. Онзи ден имах среща със зам.-областния управител на община Бургас и той каза цитирам:

“Стягайте се, че проверяваме язовирите“, аз го приканих да си проверят деретата, защото в населените места ние ги чистим, проблемът е извън тях – това е работа на държавата. Но има и друго, например в с. Ливада, където редовно чистим дерето, се образува вдлъбнатина на малко по-ниско ниво от извън населеното място. Тя пък се превърна в жабуняк и беше пълно с комари. Водата застояваше и се чудихме как да отърваме хората от комарите“, каза още Вардунски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук