8-годишната Едже от кърджалийското село Висока поляна е от децата, неуспешно трансплантирани у нас. Едва 9-месечна тя е оперирана в Правителствена болница и впоследствие ретрансплантирана в чужбина, съобщава bTV .

Борбата й за живот  започва още с раждането й. Момичето сега е на 8 години и само семейството й знае какво е да пораснеш въпреки тежката диагноза. Когато е на два месеца родителите й разбират, че ма нужда от трансплантация. На 6 месеца Едже вече е в Правителствена болница. Трансплантацията на черен дроб е три месеца по-късно. Донор е нейният баща. „Една година не сме излизали от болницата, но пак си изглеждаше много зле”, казва майката Нермие Мехмед.

Въпреки че според лекарите операцията е успешна, детето  остава в реанимация 72 дни, и всеки ден резултатите и  са все по-лоши. Ретрансплантацията трябва да се извърши в Англия, но  само ако  лекарят, оперирал Едже у нас, признае, че не се е справил. В крайна сметка  родителите получават необходимия подпис и малката Едже заминава за Англия, където борбата за живот започва отначало.

„Обясниха, че  детето е много зле, даваха гаранция максимум една седмица да живее, ако не намерим черен дроб”, казва бащата Ерджан Мехмед. За Едже късметът е, че бързо се намира донор и операцията е извършена в Англия. „Тя е жива благодарение на англичаните и благодарение на Фонда за лечение на деца, който ни помогна със средствата”, отбелязва бащата.

И до днес Едже е на поддържаща  терапия, вижда се с лекарите в Англия поне веднъж годишно и  мечтае да стане лекар.