До края на март да бъдат предложени нови текстове в НК, които да уреждат статута на неизбежната самоотбрана. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев.

Поводът е случаят с д-р Димитров от Пловдив. Ще бъдат изслушани мненията на съдии, адвокати, НПО-та, каза Цачева след заседанието на кабинета. МВР пък ще даде статистика за всички случаи, при които е имало неизбежна самоотбрана и как са работили текстовете.

МВР нямаше информация и заради това изчакало прокуратурата да я съобщи, коментира Радев на въпрос защо полицията четири дни не съобщи вярната информация за убийството. Премиерът Борисов също го питал на заседанието защо не са дали информация и са допуснали протести.

Припомняме, че рентгенологът д-р Иван Димитров застреля Жоро Плъха, след като той влезе в дома му в Пловдив да краде. В последвалата схватка бандитът извадил нож и пробол Иван Димитров. Хукнал да бяга, лекарят тръгнал след него и го убил. На пресконференция на прокуратурата след дни стана ясно, че в дома на Димитров при претърсване са били намерени незаконни боеприпаси и оръжие. Пистолетът, с който е бил застрелян Георги Джевизов обаче, все още не е открит.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!