В първия ден на декември Земята е в плен на мощно геомагнитно смущение, показват уредите на НИГГГ към БАН. Бурята е била в своята кулминация около обяд, когато е достигнала 8.5 по 9-степенната скала.

Мощна геомагнитна буря ни удря като локомотив до часове! Интернетът спира, а небето над България ще... КАРТА

Според дългосрочната прогноза се очаква смущенията да продължат през почивните дни - в събота и по-слабо в неделя.

Възможно е хората, податливи на подобни явления, да усещат неразположение, главоболие, замаяност и липса на концентрация. 

 

Учените наричат тази буря "канибалска". На технически жаргон това означава особено енергично изхвърляна на на коронална маса и вече достига нашата планета. 

В петък през нощта около 00:20 часа мощното изхвърляне на короналната маса удари магнитното поле на Земята, причинявайки значителни отклонения от 36 nT в магниометъра на Геологическия топографски институт на САЩ във Вирджиния. 

Това събитие отбелязва началото на поредица от две изригвания, насочени към нашата планета, разкрива астрофизикът Тони Филипс на SpaceWeather.com. 

Експертите прогнозират предстоящото второ "канибалско изригване” на коронална маса, което може да предизвика геомагнитна буря от ниво G3, придружена от грандиозни полярни сияния, пише "Телеграф".

Обикновено геомагнитните бури са резултат от внезапни, интензивни слънчеви събития, като изригвания, които излъчват големи количества високоенергийни частици. Тези частици, пътуващи бързо в космоса и понякога насочени към Земята, се забавят и отклоняват от магнитното поле на Земята, причинявайки смущения и изкривявания в магнитосферата на Земята. Тези въздействия могат да доведат до временно спиране на захранването в електрическите мрежи и сателитните комуникационни системи, както и до очарователни полярни сияния. По време на последната геомагнитна буря от клас G3, която се случи на 5 ноември, имаше изключително ярки полярни сияния, видими дори на ниски географски ширини, включително и в България. Това явление може да се повтори и през следващите часове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук