Близки, приятели и колеги изпратиха с аплодисменти голямата българска актриса Емилия Радева в последния й земен път. Поклонението се извърши в столичния храм "Свети Седмочисленици".

"Емилия просто е един човек, който събираше в себе си толкова много и толкова различни качества. Тя беше прекрасен колега, прекрасен партньор, прекрасен човек. Само си помислете колко дълго време те бяха семейство с нейния невероятен съпруг", каза актьорът и телевизионен водещ Петър Вучков и добави, че толкова много неща могат да се кажат за голямата българска актриса Емилия Радева с един сериозен, положителен знак.

"Много ми е мъчно! Бог да прости Емилия", каза още той.

Георги Димитров

Георги Димитров

Георги Димитров

Актьорът Милен Миланов обясни, че неговите спомени с Емилия Радева са лични, защото с нея е играл една от първите си роли като млад артист в едно от нейните знаменити превъплъщения на Мадам Бовари.

"Но не тези са важните спомени за Емилия. Емилия Радева е от малкото хора, които имат в себе си мощта да оставя два спомена – споменът като актриса, като художник, и този спомен е много силен, защото Емилия беше неповторима и това е една от много, много големите актриси на България", заяви той.

Миланов подчерта, че за нея трябва да остане и друг спомен, който малцина хора знаят. "Емилия беше човек с изключителен характер. Емилия беше от малкото хора, които можеха да казват "да", "не", да не се свени да каже доброто и нямаше никаква пощада, когато трябваше да се каже лошото. За да можеш да бъдеш такава личност, трябва да имаш много силен морал", разказа той.

Актьорът посочи, че Емилия Радева е била морален човек и на сцената, и в живота. "Наистина мисля, че това е непрежалима загуба, по простата причина, че много рядко, не само в нашата професия, се раждат примери. Аз тая надежда, че тя все пак ще бъде пример. Дано", каза още Миланов.

Георги Димитров

Георги Димитров

 

Емилия Радева е известна с ролите си в театрални поставки и игрални филми. Сред най-популярните й изяви на екрана са в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 1974 г. Емилия Радева е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“. През 2013 г. е наградена с "Аскеер" за цялостно творчество.

Поклон пред светлата й памет!