Поредната антибългарска проява разгневи наши сънародници от Западните покрайнини. Причина за това стана проведеният в рамките на два дни празник „Сръбска слава“, посветен на Сурдулишките „новомъченици“, канонизирани миналата година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква, пише Монитор.

Събитието бе предизвестено и подробно отразено в сръбските централни и регионални медии, като многократно бе подчертано, че „Сурдулишките мъченици“ всъщност са 20 000 сърби, които, според сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата световна война от Българската окупаторска армия.

“В началото на седмицата Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица организираха бдение в църквата „Свети Великомъченик Георги“ и откриха изложба на тема „Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата световна война“. Изложбата бе подготвена от Архива на Сръбската православна църква в сътрудничество с Епархия Вранска. На нея бяха представени документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица.


Една част от изложбата се намира в църквата „Св. Великомъченик Георги“, а другата в Културния център в Сурдулица. На събитието не присъстваха председателят на Общинския съвет и народен представите Новица Тончев, който е българин от село Божица. По наше мнение това е поредната антибългарска проява, която внася напрежение между българи и сърби“, обяви председателят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов.

По негови думи, всичко това се случва на фона на отнети преди няколко месеца две паметни плочи с имената на невинните цивилни жертви от Босилеградския погром, избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и околните села. Плочите са иззети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград  и митническите органи без обяснение и протокол.

„Процедурата, по която в Сърбия бяха издигнати десетки паметници на сърби, избити от българи, очевидно не се отнася за българи, избити от сърби. Ние не можем да чакаме от убийците да поставят паметници и да почитат паметта на жертвите си. Очевидно не са духовно израснали дотам. Крайно време е, след 101 години да бъде утвърдена една и задължителна за всички процедура за поставяне на паметници на всички невинни жертви без оглед на тяхната национална принадлежност“, коментира и председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.

По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром, група граждани са се заканили, че  ще излязат на протест пред сръбското посолство в София.