Снежен капан скова България. БЛИЦ припомня, че обилният снеговалеж започна още във вторник през деня. Заради създалата се ситуация се стигна до напрегната ситуация с блокирани автомобили на магистрала "Тракия".

Жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка в осем области е обявен за днес за страната, обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

С оранжев предупредителен код за снеговалежи за утре са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количество на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код за утре са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната