Снимки показват как изглежда кърджалийският квартал „Боровец“ преди 80 години, пише 24rodopi.com. Малка схлупена къща, 10 деца на двора, в средата музиканти, встрани купчина тютюневи листа…

Кварталът днес. Пълно с деца и старци. Младите са в Западна Европа, а къщите растат на височина след гурбета. Иначе музиката не спира. Репертоарът само се мени…

***

По дюнери, в ресторанти, в бръснарски салони… Сцената на действие на младия човек от „Боровец”. Профилът на съвременния жител на кърджалийския квартал е съвсем различен отпреди 30 години. Днес той работи зад граница, а спестеното влага в родния Кърджали.

90 на сто от жителите на „Боровец” са гурбетчии. Вложенията на заработеното пък се вижда с разрастването на квартала. Строят се къщи, стягат се стари имоти, други се дострояват. Махалата расте и вече стига до съседните села Царевец и Енчец.

„Зад граница нашите хора работят предимно в дюнери и ресторанти. Болшинството обаче имат занаят и са в бръснарски и фризьорски салони. Изтеглят целите си семейства”, разкриват жители на квартала.

В „Боровец” остават само възрастните. През лятото младите се връщат и започват капиталовите вложения.

Жители на квартала са пръснати из цяла Западна Европа. Местните обаче твърдят, че най-добре платени са в Дания. „Там се вадят в българска пара 5 000 лева на месец. Защо да работят за по 500 лева тук?”, реторично питат в махалата.