БЛИЦ успя да открие директорката на дома за стари хора в Елин Пелин, прочул се като "Хосписа на ужасите". Първоначално бе разпространена информацията, че Йорданка Неферова е арестувана след акцията на МВР в дома. После стана ясно, че след задържането й прилошало и била приета в болница със съмнения за инсулт.
От прокуратурата е назначена проверка, за да бъде установено дали това наистина е така.
 

Пред БЛИЦ Йорданка Неферова твърди, че възрастният мъж, подал сигнала, се ядосал, защото не му осигурила жена. 
 
"Никого не съм упоявала, моята единствена цел е била болният да живее дълго, нито съм връзвала, нито съм давала упояващи, това са медикаменти за епилепсия. Този дядо ни се обади да дойде в дома, защото го изписват от болницата в Бургас и е в много тежко състояние, отидоха с линейка, взеха го две момчета, докараха го в дома. Той е алкохолик и му дадох неуротол.
 
Той искаше жена, между нас казано, дори Бойко - управителят на дома, малко му се беше скарал последните дни. Мен лично ме пита, когато дойде, докторе, мога ли да си докарам една жена тук на другото легло, от години си контактувал с циганки от малцинствата и му казвам – чичо Митко, нека малко да се оправиш", разказва Йорданка Неферова и признава: "За мен най-важното е пациентът да е жив, за да взема таксата!"

Пред полицията възрастният мъж разказал как е бил упояван, връзван и закаран насила при нотариус, където трябвало да прехвърли на Йорданка свои имоти. Според нея той действително искал да прехвърли имот, но щял да направи това от... благодарност. 
 
Проверка на БЛИЦ в търговския регистър установи, че Йорданка Неферова се води собственик на "Дар божи 86", която е с адрес на ул. "Слънчев бряг" 2А в Банкя. На същия адрес е и друг дом за стари хора.


 
Интересна подробност е, че до 2015 г. управител и собственик на фирмата е била на името на 84-годишната Павлина Никифорова. Тя е била и собственик на имота, където в момента се намира домът за стари хора в Банкя.
 
Пред БЛИЦ Йорданка Неферова твърди, че възрастни хора й дарявали имотите си, когато били доволни от обслужването в дома или, като нямали свои близки. Такъв бил и случаят на възрастният мъж, подал сигнал до полицията, че е каран насила да си препише имотите в Приморско на нейно име.
 
Пред полицията обаче той разказва ужасяващи подробности за това как бил връзван и упояван.
 
Както БЛИЦ писа, той успял да се свърже с полицията и подал сигнал, че върху него е оказвано насилие.
 
По данни на прокуратурата за последната една година Неферова издала 5 смъртни акта за починали възрастни хора в дома. Според кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов обаче били 9.
 
На страницата на дома във Фейсбук са публикувани снимки на възрастни обитатели, които са усмихнати и изглеждат в добро здраве. Разследващите обаче се натъкнали на коренно различна картина.
 
Проверка в ДАКСИ показва, че земята, на която е построен хосписът, е собственост на бизнесмена Димитър Иванов. Справка в Имотния регистър сочи, че собственик на сградата е Йорданка Неферова. На нейно име се водят още няколко имота в София, Разлог и Белоградчик. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ