Неколцина, свързани с подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, блокираха кръстовището на Орлов мост в протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Протестът е незаконен, стана ясно от изявление на директора на СДВР Георги Хаджиев, но въпреки това бяха разпънати и палатки, а хулиганстващите не пропускаха автомобили на МВР. Основните действащи лица в блокадата са добре известни, които от години участват във всякакви активни мероприятия, промотирани активно от медиите, собственост или свързани с подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев. 
 

Две жени дори се сбиха по обяд, като едната от тях наплюла другата и счулипа очилата й. Дамите са отведени в Първо полицейско управление за изясняване на конфликта.
 
Кандидатът за кмет на столицата от "Демократична България" Борислав Игнатов, който иска да управлява град с над 1,5 млн. жители, също се включи в незаконната блокада на ключовата пътна артерия на София, която сериозно затрудни трафика. Игнатов стои под шатра, симпатизантите му носят агитационни материали с номера на бюлетината на "Демократична България", въпреки че обявиха, че спират предизборната кампания заради протеста срещу избора на Гешев за главен прокурор. В профила на партията във фейсбук дори споделиха селфи.
 
Как се стигна до блокирането на Орлов мост? В Столичната община са входирани две искания за протести пред ВСС.
 
Първото по време входирано искане е било удовлетворено от Столичната община, но на организаторите на второто е предложено алтернативно място от съображение за сигурност, а именно да не се провеждат протест и контра протест на едно и също място. Предложена е улица "Княз Борис I". По информация на БНТ още на 27 септември привържениците на кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор са входирали своето искане и са получили разрешение за протест пред ВСС.
 
Противниците на Иван Гешев са входирали своето искане на 9 октомври и съответно са получили отказ. Те са били уведомени, че са втори, дори са подписали декларация, че са били уведомени. Недоволни от отреденото им място, те решават да извършат спонтанен протест, блокирайки Орлов мост. 
 
Междувременно бившият журналист в издание на подсъдимия Иво Прокопиев - Николай Стайков, понастоящем активист на "Антикорупционен фонд", провокира органите на реда, които охраняват реда в района на Висшия съдебен съвет (ВСС). Стайков умишлено търсеше конфликт със събралите се да протестират в подкрепа на кандидатурата на Гешев за главен прокурор.