Столичният общински съвет провежда днес извънредно заседание, на което трябва да реши дали да прекрати договора за концесия с фирма "Новера".
Кметът Бойко Борисов иска да прекрати едностранно договора за концесията по чистотата поради виновно неизпълнение на концесионерите.  Столичен общински съвет обаче в момента обсъжда дали има правно основание за това, тъй като концесионерът има право да обжалва всяко едно решение. Има право и да съди общината.  Общинският съветник от БСП Георги Кадиев смята, че така ще се получи един срок, в който няма кой да чисти София и това може да доведе до нова криза с боклука.
 
В петък "Новера" отказа да извозва боклука в обслужваните от консорциума 19 от общо 24-те района в София и в събота кофите за боклук преливаха. От "Новера" аргументираха решението си с неизплатени от общината задължения. От Столична община бяха категорични, че са преведени всички дължими суми.
 
На извънредна пресконференция в събота Борисов обяви, че Столична община предприема постъпки за прекратяване на концесионния договор с "Новера".

"Този рекет няма да продължава. Вчера сезирахме главния прокурор, днес е образувано дело. Вчера сме им изплатили 6 396 329 лева", каза по-късно Борисов. Според него концесионерът не е излязъл да чисти без абсолютно никакви основания.
"Омръзна ми всеки ден да обяснявам защо е мръсна София. При положение че ние сме платили, задължението на този концесионер е да чисти", категоричен беше кметът. След като не чисти, ние ще създадем общинско предприятие, допълни той.
Общинските съветници от СДС и БСП обявиха, че ще подкрепят развалянето на концесията. Владимир Кисьов от СДС обаче заяви, че трябва да се гарантира, че няма да се стигне до нова криза с боклука.

Прокуратурата проверява дали заради непочистването на София за известно време е имало опасност от епидемия и от зараза, съобщи по-рано днес градският прокурор Николай Кокинов. Той припомни, че в събота, след като кметът Бойко Борисов е изпратил писмо до главния прокурор, е разпитан управителят на фирмата-концесионер по чистотата "Новера" Борислав Лазаров. /БЛИЦ