Днес главният прокурор Сотир Цацаров се изказа по темата за еврофондовете пред Висшия съдебен съвет. "Ако злоупотребите с еврофондове се бореха с междуведомствени съвети, те щяха да са сведени до нула", допълни Цацаров при обсъждането на доклада за дейността на прокуратурата през 2015 г.", писаха "24 часа".

 В него има раздел какво е свършило държавното обвинение по делата за измами с еврофондове през миналата година. При дебатите по доклада Соня Найденова попита дали същите тези данни прокуратурата ще отчете и по Националната стратегия за борба със злоупотребите с еврофондове. Стратегията е за периода 2014-2010 г., по нея има план за действия и те се координират от междуведомствен съвет. За  това Найденова се поинтересувала след разпространения преди дни доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, допълниха novini.bg.
 "Информацията за разследванията и делата за злоупотреби с еврофондове е една и съща и в доклада за дейността на прокуратурата, и в доклада по националната стратегия", отговори Цацаров. Той допълни, че във въпросния междуведомствен съвет има представител на прокуратурата и там има "книжна активност". Цацаров допълни още: "Личното ми мнение е, че ако злоупотребите с еврофондове се бореха с междуведомствени комисии, те щяха да са сведени до нула", подчерта главният прокурор.
Докладът за работата на държавното обвинение за 2015 г. е първият, в който натовареността на прокурорите и следователите се отчита не както досега по броя на възложените им и приключени преписки и разследвания, но и по сложността на казусите. Новите критерии бяха въведени от ВСС през миналата година, а Магдалена Лазарова посочи, че без да е задължително, в доклада има информация и за усилията на обвинителите да информират хората по важни и интересни дела: "Правят впечатление медийните изяви на прокурори в страната", каза Лазарова и даде за пример благоевградските обвинители, които през последните дни редовно информираха за незаконните мигранти, влезли от Гърция. "Приятно съм изненадана, че в доклада има раздел за тази дейност, без да е задължително. Прокуратурата винаги е първа във всичко", каза Лазарова, която също е бивш обвинител.
снимка:senzacia.net