Д-р Емилия Дончева е специалист по хранене и диететика. Работила е като завеждащ “Болнично и лечебно хранене” в Университетска болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”, в Научен институт по гастроентерология и хранене, в Клиниката по метаболитни заболявания, както и като консултант диетолог в център за регулиране на телесното тегло. От 2015 г. д-р Дончева работи в областта на лечебното и здравословно хранене и индивидуални хранителни режими в Университетска болница “Аджъбадем Сити Клиник” в София - в кардиологичния и в онкологичния център. В интервю за в. “Доктор” д-р Дончева обясни как може да повишим имунитета си и да поддържаме здрава имунна система.


- Д-р Дончева, защо е важно да се прави имуно­профилактика?
- Поддържането на имунната система в добра кондиция е важно не само за устойчивостта на организма към вирусни инфекции, които през студените месеци на годината зачестяват, но и за защитата от всякакви заболявания. Особено податливи на инфекции в този сезон са децата, възрастните хора с хронични заболявания и най-вече пациентите с онкологични болести. Те трябва да са много внимателни към начина си на хранене, за да имат добра имунна защита и да не допускат влошаване на състоянието им. В ежедневната си практика често консултирам пациенти с отслабена имунната защита, така наречената неутропения (намален е броят на неутрофилните левкоцити в кръвта), заради което се налага да им се отлага провеждането на химио- или лъчетерапия.

Какви съвети дава специалистът на пациентите с онкологични заболявания за укрепване на имунната система четете в най-полезния сайт Zdrave.to.