Знаете ли, че има специалисти, които се занимават с методите за оптимална организация на дома? Да се запознаем с техните съвети.
Оставете нещата да отлежат

Когато подреждате вещите си, правете пет купчини: неща за преместване в друга стая, за даване, за даване на определен човек, за хвърляне и за изчакване. Всичко, с което още не знаете какво да правите, оставете в петия куп, намерете кашон и поставете вещите в него. Сложете етикет и дата след 6 или 12 месеца за повторно преглеждане. Ако прескочите този срок, значи спокойно можете да изхвърлите съдържанието на кашона, без да се страхувате, че може някой ден да ви потрябва.

Не създавайте нови места за складиране

Вашата цел е да освобождавате дома си от излишните неща, а не да им създавате все повече и по-мащабни убежища, пише Elle.

Всяко нещо си има място

Това е основният принцип на добрата организация. Много лесно можете да разберете дали сте го спазили – ако сте в състояние да подредите дома си за 30 минути, за да посрещнете непредвиден гости, значи вещите ви са на точните места.

Сложете шедьоврите на децата в рамки

Много родители се чудят какво да правят с рисунките на техните деца, които с годините се натрупват. Изберете най-хубавите от тях и ги сложете в рамки, като използвате вътрешното пространство (между изложената рисунка и задната стена на картината), за да държите там други рисунки със същия размер.

Инвестирайте в кутии и флумастри

Семейните снимки и документи представляват голям обем. Ако ги държите всичките заедно, винаги ще ви трябва много време, за да намерите нещо конкретно. Помислете и за тези, които ще ги наследят, и сложете ред. Купете кутии и ги надпишете с флумастер, като отбележите какво е съдържанието на кутията, евентуално дати и събития. Вътре във всяка кутия можете да оставите бележка, в която да опишете защо тези снимки или документи са важни, за какво могат да послужат и т.н.

Раздавайте!

Можете, разбира се, да продадете вещите, които повече не са ви нужни, като използвате съответните сайтове в интернет. Но ако не ви се занимава с това, има и други начини да им позволите втори живот – раздавайте ги на хуманитарни организации, библиотеки, читалища, домове за възрастни хора, обърнете се и към църквата, за да помогнете на хора в нужда.

Създавайте си пречки срещу складиране

Ако кухненската ви маса, работното място или ниската масичка в хола са постоянно затрупани с различни вещи, създайте пречки срещу това. Например, върху масичката в хола сложете красив съд, пълен с бисквити, или фруктиера с плодове, а върху кухненската разположете централно поставка за кухненските прибори. В края на бюрото пък можете да сложите саксия с хубаво стайно растение. Тези „логични” вещи ще заемат мястото на безредието.

И колата може да помогне

Вещите, които трябва да върнете на някого или да закарате някъде, можете своевременно да поставите в колата си, а не да държите някъде из дома. Снабдете се с кошница или удобна кутия, която винаги да държите в багажника на колата и да ви служи за подреждане на тези вещи, така че да не заемат много място.

Направете вътрешни промени в шкафовете

За да си осигурите повече място за подреждане, добавете рафтове в кухненските шкафове или променете височината на рафтовете в гардероба. На вратите на гардероба пък можете да поставите подходящи закачалки за шалове.

Избягвайте картонените кутии и кашони

Днес има кутии за подреждане от най-различни материали, които са леки и хигиенични. Картонените са приятни, но крият риска в тях да се размножават различни дребни животинки. Хлебарките например много ги харесват.