Васил Илиев вече 15 години е специалист в сферата на отоплението с камини. Собственик е на магазин и сервиз в Кюстендил и специално за читателите на в. “Над 55” даде полезни и практични съвети в разгара на отоплителния сезон.

- Г-н Илиев, може ли да отличим най-добър вариант за отопление през зимата, отчитайки цената и енергийната ефективност?

- Зависи за кого. Като евтин вариант много хора предпочитат климатиците

Ако говорим за термопомпа, там има много фактори. Необходима е качествена изолация, а и самата инсталация и термопомпа е голяма инвестиция. Добър вариант са камините на пелети или дърва. 

- Значи най-евтиният вариант е климатикът?

- Ами не бих казал. Защото в къща с 4 стаи трябва да сложиш 4 климатика. А качествените са на цена около 2000 лв., излиза, че са ти нужни 8000 лв., което горе-долу го изравнява с пелетните камини. Газта е супер удоволствие, но в момента с тези цени...

- Какво бихте препоръчали, като дългосрочна инвестиция, която ще се изплати във времето? 

- На този етап - пелети. Като се върнем назад в годините, нищо не е било много на сметка. Преди 3 години, независимо с какво сме се отоплявали, всичко е било в един ценови диапазон. Вече е до предпочитания. Много хора използват климатик, както и аз, в момента той е най-евтиното (пак зависи къде се използва), но уж ти е топло, пък все гледаш нещо да си наметнеш. Имам клиенти, които обичат да стоят на 30 градуса, те няма как да го постигнат това с климатик и слагат камини. Така че това е личен избор. В края на краищата много хора предпочитат пелети. 

- Те са и по-екологични от дървата?

- Абсолютно, и много по-леки. Няма я тази хамалогия както при дървата. Последно време имам много клиенти, които 

купуват пелетни съоръжения за родителите си, които са на по 70-80 г., за да не влачат дърва

- Възможно ли е на село хората да използват пелети, предвид това, че често освен за отопление, ползват печките и за готвене? Каква инвестиция е нужна?

- Ако системата е изградена, вместо камина на дърва се сменя с камина на пелети. Ако не, то се слага пелетна камина тип конвектор.

Много са икономични, горят малко, а отделят много топлина

Спокойно се отопляват 2 стаи или дори 3. Има и готварски печки на пелети, които се ползват както за готвене, така и за отопление, точно като старите печки на дърва. 

- Откъде могат да се снабдят с пелети? Има ли някаква специфика за тяхното съхранение?

- Има фирми, които предлагат превоз, ако е удобно мястото за разтоварване, за 15 мин. ти прехвърлят 3 палета. Нужно е да са на сухо място, става и навес за дърва, но трябва да са повдигнати малко отдолу и да не ги вали дъждът. Дори наскоро гледах един клип как камион, тип цистерна за гориво, но пълен с пелети, с един маркуч “налива” колкото ти е нужно, например в мазето.

Имаше криза за пелети миналата година, но сега няма никакъв проблем. Има и по бензиностанции, може да се купят от много места. Разбира се, цената им е по-висока, но е вариант. 

- Не всеки може да си позволи да купи накуп нужното му количество.

- О, да. Хората ми разказват, че са им нужни например 3 тона за зимата и те се запасяват периодично. Дори с дървата е по-сложно, защото, за да е по-евтино, се взимат цели и после трябва да викнеш човек да ги нареже. Обикновено децата се грижат за възрастите си родители, те им ги доставят. Но е много по-удобно.

Сипваш 1 или 2 чувалчета и 24 часа няма ангажимент

А с дървата трябва да си редовно там, през нощта огънят изгасва...

- Вероятно много хора се чудят на дърва или на пелети да се отопляват, какво бихте ги посъветвали?

- Търсят и комбинирани уреди. Има такива, но според мен не е добър вариант. По принцип те са направени да горят дърва и там КПД-то е високо, но когато сложиш пелети, КПД-то пада на 60%. Тогава разходът е по-голям и няма сметка. По-добре да се сложат двата варианта. На една изградена система могат да се поставят камина на дърва и друга на пелети, едно до друго, и само да се превключва, за да минава водата през тази, която се използва.

Това се прави основно по селата, защото винаги се намират някакви дървета за горене. Имал съм клиент с голяма овощна градина, от която събира много дърва. Но през деня няма никой вкъщи. Ето при тях сложихме и пелетна камина. През седмицата горят пелети, а през уикенда си горят събраните дърва.

- Значи децата основно слагат камини на родителите си?

- Да, повечето възрастни хора първоначално не искат. Изпитват един страх от новото, дали ще се справят, защото все пак се използва ток, трябва да го включат. Но им се показва копчето за включване и изключване, къде се поставят пелетите и как се почиства. После дори много им харесва, сипват си пелетите, натискат копчето и камината е запалена. Изхвърлят си пепелника 1 път на ден или на няколко дни, зависи от качеството на пелетите.

- Значи, ако има режим на тока, не е удачен вариант?

- Да, няма как без ток. Но пък и така е по-безопасно, защото когато системата е на дърва, помпата спира, но дървата си горят и започват едни звуци, стряскащи за хората. Докато при пелетите няма никакъв проблем, угасва токът и камината изгасва.

Мога да се похваля, че при нас над 50% от ромското население премина на пелети

Дано стават все повече, не само в Кюстендил, но и в цяла България! А вие освен да поставяте камини, се занимавате и със сервизната дейност. Необходима ли е тя или може да мине и без нея?

- Малко хора се наемат да извършват сервиз на пелетни камини, защото понякога излизат трудни казуси, трябва да се помисли, да се тества. Това е по-сложно съоръжение от газовия или електрическия котлон. Постоянно трябва да се учиш, а не всеки се наема. 

- Имало ли е неразрешим случай?

- Не, няма дългосрочно неработещо съоръжение. Хубаво е да се прави профилактика всяка година, дори и да не го изисква съответната фирма производител. Също така, ако видят/чуят нещо необичайно, хората да се свържат с техник навреме, защото после може да излезе няколко пъти по-скъпо.

Цветелина ТОТЕВА