Обирджията, който сви 14 картини на съпругата на поета Любомир Левчев, е арестуван. 43-годишният Велислав, който е криминално проявен и е лежал в затвора, вече е в ареста с постоянна мярка, заявиха от МВР и прокуратурата пред „Телеграф“.
 
Шест от картините на известната художничка и жена на Левчев – Дора Бонева, вече са открити. Те били продадени от крадеца на случайни минувачи в центъра на София за смешни пари, допълниха от разследването.
 
Кражбата на платната стана на 18 срещу 19 април, като сигнал в столичното 5 РПУ подаде дъщерята на Дора и Левчев – Марта. Тя установила, че мазето им в блока на ул. „Велико Търново“ е разбито и от него липсват около 14 картини, рисувани от майка й.
 
Първоначално тя заявила 12 платна за откраднати, но после се сетила за още няколко и ги допълнила в жалбата.
 
43-годишният Велислав разбил всички мазета във входа. Преценил, че най-ценни са картините, затова ги изрязал от рамките, напъхал ги в черен найлонов плик за боклук и избягал. Рамките били открити захвърлени в съседно мазе. След това започнал да ги предлага на случайни минувачи.
 
Камери в района на храм „Св. Ал. Невски“ го уловили как разтваря торбата пред мъж, той оглежда какво има вътре, взима две картини и си тръгва. Въпросният купувач бил намерен изключително бързо от ченгетата и веднага разказал за случката. Признал, че е взел двете картини за 35 лв. Дал и описание на апаша. Още същия ден друг човек си купил 4 от творбите на Бонева за около 70 лв., но също описал точно външния вид на продавача. Така криминалистите спипали Велислав. Съдът пък го оставил за постоянно в ареста.
 
В хода на разследването станало ясно, че 43-годишният Велислав е родом от Бургас, но пребивава в София без адресна регистрация. Спял по изоставени постройки, водел скитнически живот и се дрогирал с хероин. Интересното обаче било, че се носел в маркови дрехи и скъпи маратонки, споделиха ченгетата.