Ако сте решили с настъпването на новата година да замените кафето с по-здравословната му алтернатива – чай, трябва да знаете, че с тялото ви ще се случат някои промени. Ето и какво точно да очаквате:
1. Зъбите ви може да се избелят леко
Кафето е известно с това, че оцветява зъбите, така че преминаването към чай може да направи вашата усмивка по-ярка и бяла, особено ако се придържате към билковия или зеления чай.


2. Холестеролът ви ще се понижи с малко
Според много изследвания в кафето (особено в нефилтрираното) има съединения, които могат да увеличат „лошия“ холестерол, който може да доведе до риск от инфаркт и/или инсулт.

3. Може да страдате известно време от главоболие
В зависимост от това колко чувствително е вашето тяло, то може да има по-силни или по-слаби симптоми на абстиненция, ако намалите количеството на приемания кофеин, преминавайки от кафе към чай. Тези симптоми, най-често главоболие, ще изчезнат след няколко дни.

4. По-рядко ще имате киселини в стомаха
Кафето причинява киселини на хората с по-чувствителни стомаси. Затова, ако страдате от киселини, преминете поне към безкофеиново кафе.

5. Вероятно ще започнете да спите по-добре през нощта
Все пак кафето се води за стимулант и е много възможно да пречи на нощния ви сън. Ако го замените с чай, може да започнете да спите по-качествено.

6. Ще се чувствате по-спокойни
Ако пиете повече от три-четири чаши кафе на ден, може да усещате безпокойство, да бъдете по-изнервени и раздразнителни. Ако спрете кафето, ще започнете да се чувствате по-малко стресирани.

7. По-рядко ще имате мускулни крампи
Прекаляването с кафето може да затрудни абсорбирането на магнезий в тялото ви. Това може да доведе не само до проблеми със съня, но и до мускулни спазми и крампи.

8. Настроението ви може да се промени
Кафето е напитка, която ни социализира с други хора. Изследванията показват, че то може да подобри настроението на човек, така че ако ще преминавате към чай, имайте едно наум.

9. Тялото ви ще е по-добре хидратирано
Кофеинът се води за диуретик, така че напитката чай ще държи тялото ви по-добре хидратирано през целия ден, а това ще ви кара да се чувствате по-добре като цяло. По-рядко ще ви се вие свят, кожата ви ще изглежда по-свежа и всичките ви органи ще функционират по-добре.

Източник: tialoto.bg.