Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. От Марица представят лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Тримата големи в Пловдив (на горната снимка). Тодор Живков се ръкува с председателя на Народното събрание и секретар на БЗНС Георги Трайков. Зад него е председателят на Министерския съвет Станко Тодоров - член на ПБ на ЦК на БКП. Костадин Гяуров (вляво) ги е поканил за откриването на новия Партиен дом на площад „Централен“.
 

Нещо, от което не стана нищо! Мегаломанията бе обхванала партийното и държавно ръководство на страната, така че гигантският паметник на Бузлуджа приличаше повече на огромна летяща чиния, отколкото на нещо, което да е от полза на обществото.


С времето покривът на сградата рухна, стенописите и мозайките в огромния салон бяха изпочупени. Сега за ремонта на чинията са необходими милиони левове, а кой и за какво ще я използва, никой не знае.

Волейболната легенда - пловдивчанинът Никола Лечев, държи в ръцете си факлата с Олимпийския огън, който премина през Пловдив на път за Олимпийските игри в Москва. Тържеството се състоя в наскоро открития Римски стадион на площад "Джумаята".

Георги Божилов-Слона и поетът Петър Анастасов (вляво) има какво да си кажат пред любимото вино и доброто мезе. Художникът илюстрираше стиховете и разказите, които поетът редактираше за страниците на в. „Комсомолска искра“. Един приятелски и творчески тандем.