Цената на годежния пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите. Това показва акнета в социалните медии, инициирана от международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни Amodoria, в която участват над 1500 души.

Допитването е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници – най-популярния период за предложения за брак в световен мащаб. Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден – Свети Валентин.


“Нормата” от две месечни заплати като минимална цена за годежния пръстен е възприета в САЩ през миналия век и символизира готовността на мъжа да поеме отговорност за издръжката на бъдещото семейство. В България обаче няма твърдо установена практика, показва анкетата на Amodoria.

“Макар и непредставително, проучването ни показа, че за повечето българи цената на пръстена не е решаваща, а от значение са жестът и любовта, които стоят зад него. В същото време обаче 87% процента от участниците в анкетата са категорични, че пръстенът е важен и държат на него.”, обясни Рабия Мула, посланик на Международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA) и представител на Amodoria за България.


Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб. Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото – най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева. Най-скъпият годежен пръстен, закупен в бутика на Amodoria, е от бяло злато с танзанит и диаматни на цена около 19 000 лева.

“Диамантите са предпочитани не само заради символиката и установения тренд, но и защото са устойчиви и неутрални, комбинират се лесно с други бижута, което ги прави подходящи за носене всеки ден.”, обяснява Рабия Мула. “Ако обаче се търси уникално бижу, което да се предава от поколение на поколение, комбинацията с цветни скъпоценни камъни е по-подходяща.


Това често е и по-добрата алтернативна от инвестиционна гледна точка – има модерни и не толкова скъпи варианти като аквамарин и розовия морганит, както и много редки камъни като танзанита, чиято цена ще расте в бъдеще.”, допълва тя.

Добър пример за това според експертите e пръстенът с 12-каратов сапфир и 14 диаманта, с който принц Уилям предлага брак на Кейт Мидълтън и който преди това принцеса Даяна сама избира за своя годеж. Има и случаи, в които българските звезди също залагат на различното – Дани и Алекс Петканови се сгодяват в къщата на Big Brother с пръстен с танзанит и диаманти. 

“Най-важното при избора на годежен пръстен наистина е да бъде направен с любов и внимание към предпочитанията на половинката. Знаем, че задачата не е лесна, особено когато хоризонтът е “завинаги”. Няма универсални правила, но добрите професионалисти могат да помогнат с насоки, съобразени с индивидуалния стил, бюджета и приоритетите”, допълва Рабия Мула и уточнява, че заинтересованите могат да се запознаят с основни правила и съвети в няколко кратки видеа по темата, подготвени от Amodoria.


11 съвета при избора на годежен пръстен:

1. Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.

2. Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.

3. Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.

4. Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.
 
5. Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.

6. Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.

7. Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.

8. Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.
 
9. Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.

10. Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.

11. При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, както и за етичен добив. Ако се спрете на камък със значещо качество и размери, потърсете съдействие от бижутера за регистрацията му в международен регистър с уникален номер.