Бившата домакинка на детската градина в дупнишкото село Бистрица Даниела Манова получи 4 г. условна присъда за присвояване таксите на децата, плащани от родителите. Съдът призна за виновна Манова за присвояването на 80 780,07 лв. през периода 1 януари 2009 г. – 31 декември 2015 г., пише "Струма". 

Решението на съдия Светла Пейчева може да се обжалва в 15-дневен срок пред по-висша инстанция.

Както БЛИЦ писа, в продължение на 6 г. домакинката злоупотребявала със събраните такси, месечно тя е събирала от 321 до 1611 лв., в зависимост от това колко деца са посещавали към този момент детската градина и по колко дни в месеца.

По време на съдебните заседания, ръководени от съдия Светлана Пейчева от Районен съд – Дупница, беше направена очна ставка между зам. кмета по финансовите дейности в община Дупница Олга Китанова и бившата шефка на фалиралата общинска счетоводна къща Иванка Терзийска.

Въпросът беше дали Олга Китанова е издала устна заповед на Терзийска събраните такси от детските градини да се внасят в друга банкова сметка на общината.

Счетоводната дейност на детската градина в с. Бистрица се е извършвала в Общинската счетоводната къща, а Манова само е събирала таксите.

На едно от съдебните заседания беше изслушан финансов експерт. Тогава той заяви, че не се знае къде са потънали парите. Не може да се установи и движението им по банков път. 

Докато делото се гледаше в продължение на 3 години, Даниела Манова роди момиченце, а съпругът й от притеснение как ще връща парите се самоуби.

Тя заболя от стреса. Всички тези обстоятелства са взети предвид от съда и Д. Манова е наказана с най-леката присъда за такова престъпление, за да може да се грижи за детенцето си. Няма кой да й помага за отглеждането му, майка й е починала преди години, а свекърва й е с тежък инсулт.