Съседи на швейцареца Урс Петер Моос в Созопол, арестуван на 5 ноември за побоя над 71-годишния градинар Николай Иванов, разказаха за ужаса, в който живеят вече половин година, пише "Флагман".  

Припомняме, че те се събраха на символичен протест в комплекс "Панорама бей" и настояха да бъдат защитени от прокуратура и полицията, защото след нападението над възрастния мъж не се чувстват в безопасност. Изплашени са от поведението на Урс, смутени са от реакциите му и не знаят какво може да последва.

Всеки един от тях има своята лична история - пряк сблъсък с Урс, който му е донесъл редица неприятни преживявания. 
Стоян Гинев, който живее в намиращ се наблизо комплекс, също е имал много главоболия с Урс. Швейцарецът се споразумял с негова съседка да управлява апартамента й през лятото и да го предоставя под наем през популярните платформи.

Скандалите започнали още с появата му, а по думите на Стоян, Урс всеки ден се конфронтирал с него. Набедил го, че не осигурява паркомясто в двора, веднъж дори го нападнал, твърди Стоян. Той разказа и куриозната история как швейцарският политик е пуснал дрон, за да го следи.

„Отивах към магазина и над мен лети тази машинка. Спрях се и тя спря! Продължих –  тя бръмчи зад мен. Влязох в магазина, дронът ме чака отвън. Излязох и продължи по моя път, докато не се върнах в апартамента си. Това не е шега! В началото ми беше смешно, но историята започна да се повтаря“, каза Стоян Генов. 

„Ходил съм в полицията заради него поне 7 пъти, а досега бях я посещавал само, за да си подновя документите. На хапчета съм заради него“, оплака се той.

Според Тодор Кичуков, който има жилище в „Панорама бей“ трябвало първо да се види какво е състоянието на Урс, тъй като поведението му било неадекватно, не подхождало на 47-годишен мъж. Реакциите му били плашещи за всички и второ – да се разследва побоя над Николай Иванов, тъй като става въпрос за уязвим човек, претърпял тежка операция и нападнат, когато е най-беззащитен.

Съседите са пускали редица сигнали в полиция и прокуратура и призовават да се предприемат мерки час по-скоро, защото ситуацията може да излезе извън контрол.

От швейцарецът е пропищял и почетният консул на Република Южна Корея в Бургас – г-н Йосиф Спиридонов. Урс Петер Моос пускал дрон да лети над имението му, докато Спиридонов е със семейството си, влизал и няколко пъти в резиденцията, като обясненията му били нелогични – „чувал петел зад оградата и искал да го види“.

Снимки от охранителната камера на резиденцията на почетния консул на Южна Корея в Бургас г-н Йосиф Спиридонов показват как Урс носи стълба от комплекс "Панорама бей", пресича улицата, поставя стълбата на оградата и се опитва да влезе в имението.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ