Състоянието на заразения с коронавирус бизнесмен Николай Банев се влошава, съобщиха от семейството, пише Флагман.бг.


Както вече информирахме в събота той е диагностициран с ковид-19, но единственото, което е направено за него, е да бъде преместен в изолатора.

„Доколкото разбрах не е добре, с много висока температура, повръщане, силни болки. Трябват му адекватни медицински грижи.  Той е силно алергичен и преди да се предприеме каквото и да е лечение, е необходимо да се направят алергични тестове.

Депозирали сме молба да му бъде осигурена болнична помощ, която към момента все още не е уважена. Надяваме се скоро да бъде приет в болница, защото забавянето при него може да се окаже фатално“, каза адвокатът му Надежда Самарджиева.

Николай Банев е бил контактен с поне 30 човека от 11-ти отряд в Централния софийски затвор. Със сигурност е пламнала епидемия, защото днес стана ясно, че с ковид-19 е и Димитър Желязков. Въпрос на време е да стане ясно дали има и други заразени.

Защитата на Николай Банев от месеци се опитва да убеди Специализирания съд да му промени мярката за неотклонение в по-лека, тъй като отдавна е преминал прекомерния срок на задържане.

Бизнесменът е зад решетките от две години и половина, а делото срещу него едва-едва се точи. Прокуратурата иска да бъдат разпитани над 700 свидетели, а до този момент пред съда показания са дали неповече от 30-ина души.

Защитата от месеци се опитва да убеди Специализираният съд да приложи декларацията, приета през март м.г. от Европейския парламент за третиране на задържаните лица с алтернативни по-леки мерки във връзка с Ковид-19 и да освободи Банев под домашен арест, защото има риск от заразяване, но аргументите им досега не бяха приемани.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ