Изследователи от САЩ заключиха, че коронавирусът може да се предава чрез дишане и говорене нормално, особено ако заразеният човек говори силно. До това заключение са стигнали учени от Калифорнийския университет и Нюйоркското училище по медицина Икана.

Учените изследвали аерозолизацията за коронавирус. Аерозолизацията са частици, които са достатъчно малки, за да се разпространяват във въздуха.

Според експертите, колкото по-силно говори човек, толкова повече аерозолна суспензия излиза от устата му. Нещо повече, някои хора са "аерозолни суперпреси." След тях във въздуха остават много повече частици, отколкото след останалите. Защо това се случва все още не е известно.

Учените изчисляват, че десет минути разговор със заразен ще доведат до облак с около шест хиляди частици аерозол във въздуха. Наблизо хората могат да вдишат този въздух и да се заразят.

Ръководителят на Постоянния комитет по новите инфекциозни заболявания на Националната академия на науките Харви Фейнберг предупреди, че коронавирусът може да заразява не само чрез капки от кашлица или кихане, но дори и чрез дишането на събеседника.

Фейнберг обясни, че резултатите от наличните изследвания предполагат аерозолизация на вируса по време на нормално дишане. Това означава, че коронавирусът може да се разпространи чрез биоаерозоли, генерирани директно по време на издишване от човека.

Ученият отбеляза, че тези биоаерозоли могат да се задържат във въздуха, но колко дълго зависи от няколко фактора, включително какво количество вирус заразеният човек освобождава по време на дишане или говорене, както и от обема на циркулиращия въздух.

Превод: БЛИЦ