Пандемията от коронавируса (официално известен като SARS-CoV-2) разпали нова вълна от конспирации, които веднага я свързаха с неверните твърдения за влиянието на 5G мрежите върху човешкото здраве. Според някои новите безжични сигнали спомагат за разпространението на заразата или причиняват рак, а според други технологията ще се използва, за да контролира съзнанието ни и още куп други измислици.

Съмнителни жълти сайтове и Facebook групи не пропускат нито една криза, за да прокарат своята реторика на страх, а абсурдните им твърдения се вливат в огромното море от информация, което прави отсяването на истината още по-трудно.

В този момент тези източници на фалшиви новини се възползват от породилите се притеснения от пандемията, за да експлоатират по-лесно информационно-уязвимата част от населението. Причините за тази хибридна война са много – финансов интерес, отвличане на внимание от други проблеми, всяване на допълнителна несигурност у хората с политически цели.
Каквито и да са подбудите, реалността е друга: нито 5G причинява рак, нито е причина за COVID-19.

5G честотите не са опасни

Подобни твърдения са плод на нечии фантазии и нямат нито едно научно потвърждение. Въпреки това много от конспираторите държат на тезата, че по-високите честоти, с които се очаква да работят 5G мрежите, ще ни облъчват повече. Ние обаче и досега сме били подложени на подобни и дори по-високи честоти и няма доказателства, че те причиняват рак или пък да имат каквато и да е връзка с пандемията.

Нека не забравяме, че в началото технологията ще навлезе у нас в честотния обхват от 3.5 GHz, който е по-нисък дори и от масово използваните 5 GHz в домашните рутери.  Единственият нов елемент на 5G е използването на милиметрови вълни (mmWave), чиито честоти са в диапазона от 30 до 300 GHz. В контекста на 5G обаче се ползва обхват, който е под долния праг от 30 Ghz. Конспиративните теории твърдят, че именно тези честоти предизвикват радиационно облъчване и отслабват клетките и имунната ни система.

Това категорично не е вярно. Всички честоти, които ще се използват за 5G, са от спектъра на т.нар. нейонизиращи лъчения, което означава, че нямат необходимата енергия да разрушат връзки между електроните в атомите или молекулите на клетките. Следователно те не биха могли да имат никакъв биологичен ефект върху живи организми.

Нека не забравяме, и че милиметровите вълни имат доста по-слаба проникваща способност от сегашните 3G и 4G честоти и могат лесно да бъдат спрени от кожата. Така или иначе те няма да се ползват навсякъде, а само в гъстонаселени зони, като например площади и стадиони, където ще е нужен повече капацитет на мрежата. Милиметровите вълни са с толкова намален обхват, че биха били абсорбирани дори от дъжд, което на практика много ограничава използването им.

5G помага в борбата с COVID-19

Южна Корея и Китай са пионерите при 5G технологията, а към днешна дата точно в двете страни виждаме драматично подобрение на ситуацията при овладяване на епидемията от коронавируса. 5G мрежите могат да се окажат решаващ фактор в справянето с подобни бъдещи кризи.

Свидетели сме как фирмите реорганизират своите дейности, за да могат техните служители да не са зависими от работата в офис и по този начин решават въпроса с ежедневните пътувания в условията на социална изолация. 5G мрежите и високоскоростната и надеждна връзка, която осигуряват, ще позволят на много повече хора да продължат да бъдат продуктивни независимо къде се намират, без да бъдат под влиянието на външни фактори като транспорт, метеорологични колебания и епидемии.

Подобни преструктурирания биха разпръснали много служители далеч от зони с концентрация на офис сгради, а дори и от големи населени места. По тази причина ЕС реши да освободи честотите в обхвата 700 MHz – едни от най-ниските използвани някога в мобилни мрежи, за да може с по-малко инвестиции в инфраструктура да се обхване още по-голяма територия, включително и по-слабо населените места, така че дигитализацията на обществото да се ускори още повече.

За да отговорим на нуждите на новото десетилетие и за да можем да се справяме по-ефикасно с глобални предизвикателства като сегашното, 5G трябва да е навсякъде.

А за края на пропагандата срещу 5G и фалшивите новини за COVID-19 и мрежите от ново поколение ще ни трябва малко търпение и повече информираност. Забелязахте ли как притихнаха антиваксърите и антинорвежците? Това ще се случи и с анти-5G движенията.