Няколко автобуса с деца закъсаха на Витоша, а пътят е затворен заради обилен снеговалеж. Това съобщиха потърпевши, предаде Нова тв. 

След разходка до "Алеко" деца и учителите им от столична детска градина не са успели да продължат с единия от автобусите.

Причината е силният снеговалеж в планината. След поставяне на вериги, автобусите са успели да потеглят. По пътя забелязали две бусчета с деца, закъсали в канавката.

От Столична община заявиха, че от обяд четири снегорина почистват пътищата там, но тъй като става дума за природен парк не се използва сол, а само пясък.

По думите на учителките, над 10 автобуса са аварирали за повече от 2 часа. Наложило се е част от учениците да бъдат прехвърляни от едно средство към друго. Учителите и децата са се прибрали в София. Три екипа са ги спасявал. 

"Снегоринът не беше минал, не беше опесъчил. Постарахме се децата да не разберат какво се случва", каза една от учителките. 

"10-12 автобуса са били. Няма деца които са останали на Алеко, или бедстващи хора. На Алеко има лоши метеоролоигични условия. Силен вятър. Минус пет градуса. Правят се преспи", каза Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ" в ефира на bTV. 

Заради снега обаче пътища в природния парк са затворени за движение. Става въпрос за отсечките от Драгалевци до Алеко и от Бояна до Златните востове.

И през нощта  пътищата ще бъдат чистени. В парка не могат да се ползват химикали, които топят снега. Единствено се разпръсква пясък.

Това, което се случва, задължително веднъж в годината, силен снеговалеж и той е точно във времето, когато си тръгват автобуси, микробуси с деца от училищата. Това предразполага към такъв инцидент.

Децата вече би трябвало да са се прибрали по домовете. Просто автобусът беше спрян, за да се почисти пътя. Те са се намирали буквално пет километра над "Драгалевци". Да кажем, че фирмата, която е трябвало да почисти пътя, не е могла да смогне на силния снеговалеж.

Случвало се е и друг път. Тук просто се завъртва микробус, препречва пътя и поради тази причина е било спряно движението, заявиха от ПСС за БЛИЦ.