Над 200 незаконни гаражни клетки са премахнати в столичния район „Младост”. Тези от тях, които са разположени върху общински терени, се премахват за сметка на бюджета на София. Тези, които са върху частни терени - за сметка на собствениците на имотите, пише Монитор бг.

От началото на 2020 г. от общински терени в района са премахнати 31 незаконни гаражни клетки. Има 102 издадени заповеди към собственици на частни терени за премахване на такива клетки, съобщи БНР.

„Тези, които са върху общинския терен, се разрушават, те не се преместват, и се извозва отпадъкът“, пояснява инж. Снежана Вълкадинова, заместник-кмет по строителството в Район Младост.

Вълкадинова обясни и какво ще се случи с освободените терени. „Те са в междублокови пространства, те ще са в полза на гражданите“, увери тя.

Според нея там, където има по-голям терен, ще се изграждат паркинги. „Във всички „Младост“-и поне по един паркинг, такъв, ще се опитаме да изградим.”, каза зам.-кметът.

Гаражните клетки са на практика незаконно строителство върху общински терени, коментира и Андрей Зографски от „Спаси София“.

Само за първите три месеца на тази година премахнатите гаражи са над 1000, отбелязва той.„На следващ етап трябва на тяхно място да се появи публична инвестиция.

Пространството следва да се облагороди и да получи функция, която е в обществена полза.“, добави Зографски. 

Както Агенция „Монитор” писа, в началото на годината започна масово премахване на незаконните гаражни клетки в столицата.

При стартирането на акцията от направление „Архитектура и градоустройство“ съобщиха, че предстои поетапното премахване на незаконно изградени гаражни клетки на територията на цяла Столична община, за които са издадени 1353 заповеди.