Проблемът с недостига на противогрипни маски и дезинфектанти достига критичната граница. Причина за това е както увеличеното търсене заради достигналия Европа и Балканите коронавирус, така и липсата на доставки от Китай, който произвежда над 50% от материалите - не само за България, а и за целия свят.

Дефицитът отваря и нов проблем - спекулата на свободния пазар, изразяваща се в завишени цени на едро, които се отразяват пропорционално и на търговията на дребно.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира проблема пред dir.bg

- Г-н Костов, колко сериозен е проблемът с недостига на противовирусни маски в аптеките?

- Вече ги изкупиха, почти нищо няма. Горе-долу недостигът е от около 20 дни. Първо изчезнаха заради Китай, изкупиха ги и ги изпратиха. Сега вече и има търсене и от Италия. Според мен в цяла Европа и в света няма маски, дори и в големи държави като САЩ, Индия.

На нас ни търсят от Западна Европа. Голям е проблемът. Търсенето няколко десетки пъти надхвърля доставките. Досега никога не е имало такова търсене.

- Само от Китай ли сме внасяли тези маски досега?

- Не, има и в Европа производители, доколкото знам и в Турция, но те не могат да смогнат. България мисля, че внасяше основно от Китай, но имаме и от Германия. Но в момента произвеждат и разпределят за други държави, за България не остават маски.

- Какъв е рискът за болничните заведения?

- Аз нямам поглед върху лечебните заведения.

- Какви мерки предприема Асоциацията на аптеките?

- Търсим маски, непрекъснато сме в преговори, но ние не сме вносители. В повечето случаи това са търговци на дребно. Така или иначе, нас ни снабдяват дистрибутори, но ние също сме в преговори с различни доставчици. Трудно е, цените са невероятни.

Спекула няма в аптеките. Цените ние, на които ги получавахме в последно време, са кардинално различни - 10, 20 пъти по-високи. Те са такива още от производителя такива. Една маска я продавахме за 7 стотинки години наред, допреди един месец.

Аз вече не мога да купя маска за под 1 лев. Даже вече имаме оферти от някакви хора, които ги виждаме за първи път. Кой знае откъде са се снабдили и ги предлагат на невероятни цени. Това роди спекулативен пазар.

Някои хора се опитват да забогатеят сега. Но това със сигурност не са аптеките. Дори цената на едро е невероятна.

- Има ли нормативна наредба, която да попречи на спекулата?

- Не, това не са лекарства, а медицински изделия и те се ценообразуват свободно. В случая огромният дефицит ражда спекула. Като е висока цената, не би трябвало да купувате, това в някаква степен е регулатор. Но наистина историята е ненормална - вчера ми предлагаха маски за много големи количества на 1 лев. Имаше по-кръгли и плътни и по 4 лева, но ги отказах.

Не мога да купувам на такива цени, нито да продавам. Сигурен съм, че нещата ще се успокоят, когато започне да се произвежда в големи количества в Китай. Мисля, че наближава този момент, защото гледам, че обстановката в Китай се успокоява. Освен че там не работеха заводите, голяма пречка беше и липсата на транспорт.

- От какво трябва да е направена маската, кой от различните видове предоставя най-добра защита?

- Маската не осигурява сигурна защита. Вирусът може да преминава и през очите, затова е хубаво да се носят и очила. Маската е направена основно, за да задържа пръски, слюнки. Когато всички носят маски, те пазят взаимно себе си. Иначе има различни стандарти.

Най-обикновените предпазват най-малко, те не са направени с такава цел. Това е плътна изкуствена материя, която може да се носи между 2 и 3 часа. Представете си в Ухан, който е 11 милиона, ако трябва да ги сменят на 2 часа, колко милиона маски са необходими.

Хубавото е, че в България няма коронавирус. И в България аптеките зареждаха по 1-2 кутии с маски седмично и те не се продаваха.

- Разпознавате ли фалшиви маски?

- Такива не са ми попадали. Ние се снабдяваме от дистрибутори, които няма как да се занимават с такива неща. Работим директно с най-уважаваните производители, а те снабдяват основно болници. Но сега може би всичко е възможно да влезе в страната ни, защото явно се доставят по най-невероятни пътища.

Хора, които никога не са се занимавали с доставка на маски, сега решиха да го правят.

- Има достатъчно дезинфектанти в аптеките и спиртът може ли да ги замести?

- Преди два дни имахме запас за 3 месеца, който свърши за 3 дни. И през онлайн магазина се изкупиха много дезинфектанти. Ние се опитваме да намерим в момента, но няма. Най-вероятно остатъците по аптеките още днес или утре окончателно ще свършат. Сигурно спиртът ще влезе в употреба. С него не вярвам да имаме проблеми, защото произвеждаме доста в България.

Може би е необходим само капацитет за разфасоването, но засега при него няма проблем. Всякакви специализирани дезинфектанти, които са направени за ръце, повърхности, изчезнаха, вече ги няма и по складовете.