Стремим се към конкретни резултати, за да бъде сътрудничеството ни устойчиво и в интерес на всички граждани на Европейския съюз, в това число на българските – така премиерът Станишев обобщи продължилия близо два часа разговор с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Франц-Херман Брюнер.
От кратките изявления в дипломатичен тон не стана ясно защо работният обяд в хотел “Арена ди Сердика” надхвърли протоколното време с близо 45 минути, но премиерът демонстрира увереност, че след срещите на Брюнер с министрите на вътрешните работи и правосъдието, с председателя на ДАНС, главния прокурор и след дискусията му с вицепремиера Меглена Плугчиева ще бъдат набелязани конкретни мерки за още по-добро сътрудничество.
Гостът също каза, че е удовлетворен от разговора. Правителството според него трябва да продължи по пътя, който е поело – с по-добра комуникация и по-добра съвместна работа, не само вътре в страната, но и с институциите извън нея. Опитваме се да намерим пътя към бъдещето, каза Брюнер. По думите му ключов елемент за това е да се определи точно къде се намираме сега, кои са проблемите. Според европейския представител двамата с премиера имат общо разбиране откъде трябва да се тръгне, за да се постигнат резултати в бъдеще. Той посочи, че чрез обучение усилията могат да се направят по-успешини – да се види как работят в другите страни и да се организират нещата и у нас.
Според Станишев това посещение на Франц-Херман Брюнер и на неговия екип в България е във важен момент за страната. Трябва да постигнем по-добра съвместна работа между ОЛАФ и българските институции, конкретизира премиерът.

На въпрос на Агенция БЛИЦ какви резултати могат да се очакват от това посещение вицепремиерът Меглена Плугчиева отговори: “Фактът, че аз съм поканила г-н Брюнер и съм домакин на това посещение, означава, че очакванията ми са големи и са свързани с подобряване на съвместната ни работа”. В последните години е нарушена и комуникацията, и съвместната работа, затова липсваха резултати и стигнахме до тези негативни оценки на Европейската комисия, посочи още вицепремиерът.
/БЛИЦ