Ако държавата не компенсира топлофикациите, които са на природен газ, те ще настояват на скок в цената на парното и топлата вода с поне 60% от Нова година. Това заяви по БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че готвените от кабинета мерки ще бъдат насочени към най-засегнатите от скока на синьото гориво, но ще са обвързани с конкретни ангажименти.

Според Асоциацията на топлофикациите, определените от КЕВР на 1 юли цени на парното за настоящия отоплителен сезон трябва да се повишат заради скока на газа.

"Тези нива, които достигна цената на природния газ е необходимо от 1 януари да се повиши цената на топлинната енергия поне с 60%, но уточняваме, че това трябва да се случи, ако не бъдат одобрени компенсациите за топлофикациите заради високата цена. Тогава това повишение или няма да го има или ще бъде доста по-малко", каза Георгиев.", каза Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката обясни, че готвените от кабинета мерки, предвиждат подпомагане на най-уязвимата индустрия, но помощта ще се предоставя само след като бъдат изпълнени определени условия.

"Степента на подпомагане, поне това, което аз предлагам, е да зависи от ангажименти от ответната страна за икономии, оптимизация, за енергийна ефективност", каза Росен Христов.

Той се обяви и за изравняване цените на отделните енергоизточници за бита.

"Би трябвало отопление на ток, газ и парно да бъде приблизително една и съща цена, така че това, което се опитваме да разработим е една честна система за компенсация, така че хората да не се принудени да бягат и да се отказват от парно и ходят да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление", каза министърът.

А готвените помощи за бита ще са само за най-нуждаещите се.

"Луксозни имоти от типа, където има басейни, сауни, всякакви други големи енергийни консуматори, това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще се опитаме да вкараме мерки, които отразяват тази реалност".

Законопроектът се мерките ще бъде предаден на редовното правителство, каза още Христов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук