На 7 април по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) отбелязваме Световния ден на здравето, а в България - Деня на здравния работник.

Ние, магистър-фармацевтите в София, като професионалисти в областта на медицината, ви призоваваме по повод днешния ден и в условията на пандемия, пазете себе си и всички нас, медицинските специалисти – лекари, дентални лекари, магистър-фармацевти, медицински сестри и другите здравни работници.


Молим ви, да изпълнявате препоръките на Националния оперативен щаб (НОЩ), за да предотвратим разпространението на новия коронавирус.

Напомняме ви, че аптеките са здравни заведения, които всекидневно се посещават от множество хора с различни заболявания, които са в рисковата категория за заразяване с COVID-19. Когато влизате в аптеката спазвайте препоръчваната дистанция и влизайте съгласно указанията в обекта.

Наш дълг е да продължим да работим, за да могат болните и нуждаещите се да имат достъп до лекарствена терапия. Моля, пазете ни! Трябва да останем здрави, за да можем да осигурим вашето лекарствено лечение. Ето защо е важно да спазвате препоръките и изискванията.

В момента работим в условия на изключително натоварване и стрес, като  нямаме право на грешки. Съгласно действащото законодателство, което сме длъжни да спазваме и в условията на извънредно положение, не можем да отпускаме лекарства, за които се изисква лекарско предписание, без необходимата за това рецепта.

Важно е да знаете, че не е разрешено отпускането на лекарствени продукти (за които се изисква рецепта) по предписания „по телефона“, на хвърчащи листчета или изпратени чрез мобилни приложения.

Това може да компрометира Вашето лечение или да доведе до опасни последствия. Единствените валидни рецепти в момента са на хартиен носител, с печат и подпис на лекаря, и попълнени с всички необходими реквизити!Опасно за Вашето здраве е да приемате без лекарско предписание лекарства, които се отпускат само с рецепта. Освен риска за Вашето здраве, в момента в аптеките има постоянни проверки от множество институции.

Непредставянето на рецепта от Ваша страна, може да доведе до затваряне на аптеката и всички пациенти, които разчитат на нас, няма да имат достъп до аптеката. Молим Ви за разбиране. Бъдете отговорни!

В момента има сериозни затруднения с доставките, много продукти липсват, други се отпускат в пъти по-малки количества от необходимите ни за нормалното лекарствоснабдяване. Все още много колеги не разполагат с необходимите защитни средства, осигуряващи им по-добра защита, работейки на първа линия с потенциално заразени пациенти.

Наши колеги в други страни вече станаха жертва на COVID-19. Само в Испания (по данни от изминалата седмица на Consejo General de Colegios Farmacéuticos) 276 фармацевтични специалисти са приети в болница или са под карантина, 126 аптеки имат засегнат работник, като 57 от тези аптеки са принудени временно да затворят, а 8 фармацевти са починали поради коронавирус.

Някои от нас също са в рисковите групи, страдаме от хронични заболявания, има и възрастни колеги. Със средства от нашия членски внос, преди седмица Регионална фармацевтична колегия София-столична, осигури предпазни очила/шлемове за колегите, работещи в аптеките. Но единствената доказана превенция все още са изолацията и дистанцията.

Искаме да знаете, че ние сме специалистите по лекарствата. Само магистър-фармацевтите, можем да Ви отпуснем лекарства по лекарско предписание. Не се доверявайте на непроверена информация в интернет, тя не може да замести медицинските специалисти.

Ние можем да Ви посъветваме за лекарствената Ви терапия, защото се грижим за това правилното лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза. Като специалисти по лекарствата наша мисия е да се грижим за Вашата безопасна и ефективна терапия.

Не забравяйте, че някои лекарства имат сериозни нежелани реакции и изискват задължително да се консултирате със специалист. Ние искаме да помагаме и на другите медицински специалисти относно всеки аспект относно употребата на лекарства.

Искаме да бъдем полезни на Вас и да помогнем на цялото общество в борбата с тази зараза. В момента се нуждаем от Вашето разбиране и подкрепа! Спазвайте препоръките на НОЩ, пазете се, пазете и нас, за да преживеем поредното здравно предизвикателство и да бъдем здрави.

Знаете ли, че:
Магистър-фармацевтите сме висококвалифицирани медицински специалисти, които се обучават и завършват медицински университет заедно с лекари и дентални лекари.
Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

Наличностите и доставките: магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката НЕ ЖЕЛАЯТ да отпращат своите пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи терапии и предпазни средства в условията на пандемия.

Фармацевтичната грижа: проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Магистър-фармацевтите могат да помогнат при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ и др.


Съвети:

Не се самолекувайте;
Не се презапасявайте с лекарства;
Спазвайте предписанията относно лекарствената терапия;
Четете лекарствената листовка преди употребата на лекарства;
Опасно за Вашето здраве е да приемате без лекарско предписание лекарства, които се отпускат само с рецепта;
По-висока от препоръчаната доза лекарства води до предозиране;
Не използвайте лекарствата извън посочените им индикации;

Прекъсването на лекарствената терапия по-рано от предписаното Ви може да доведе до загуба на ефекта от лекарството;

Важно! Най-безопасните и ефективни „лекарства“ са усмивките, спокойният сън, вкусната храна, чистата съвест, добрите приятели и любовта. За тях не са нужни предписания и е научно доказано е, че подобряват цялостното здравословно състояние.