Столично училище се руши заради спряно финансиране от общината. Спешният ремонт е започнал през 2015 година, но до ден днешен все още не е завършен, съобщи NOVA.


Родители твърдят, че мазилката, която пада от фасадата, застрашава живота на децата. Покривът имал нужда от цялостен ремонт,  а в салона по физкултура, децата дишали мухъл.

25-то основно училище „Д-р Петър Берон” е единственото в квартал „Лагера”. Член е на Кеймбридж.

„Може да се види как от улиците тече. Покривът се руши, цялата фасада, стича се директно вода при всеки дъжд”, обяснява Иван Голев, баща на ученик.

„Вижда се и подпокривното пространство, което изглежда зле, прозоречните первази, самата фасада”, обяснява Галина Йоцова, майка на ученици.

„Падат парчета от мазилката. Може да падне, докато минават дечицата”, обяснява Любомир Богданов, баща на ученик.

На места покривът на училището е вдлъбнат. Неофициално директорката споделя, че почти целият е за ремонт.

„Преди имаше теч в една от стаите. Направи се с лични средства, доколкото знам, някаква ремонтна дейност”, обясни Гергана Богданова.

Зимата имало висулки, разказва Иван Голев.

Физкултурният салон също бил в окаяно състояние, а баскетболното игрище - обрасло с трева,  разказват родителите.

„Това е външната фасада на нашия физкултурен салон. Отвътре положението също е покъртително. Вътре са сложили един гипс картон, с огромно разстояние между стената и самия  гипскартон , избива мухъл отвсякъде. Децата, играейки го дишат самия въздух. На децата почти не им дават да играят с топка, за да не нарушат самия картон”, обяснява Любомир Богданов.

„Тук някога беше спортно игрище. Имаш баскетболни кошове, децата спортуваха активно. В момента е нищо. Дори се ползваше дълго време като паркинг”, обяснява Гергана Богданова.

Част от тоалетните в училището били неизползваеми, твърдят родителите.

Ремонт  все пак е бил предвиден. И  то неотложен.  Сключен е и договор през 2015та година, между  район„Красно село” и фирма „Мегатурс” 1. Сумата по проект  била малко над 3,8 милиона лева. Фирмата обаче спряла работа, след като изпълнила първия етап. Причината била липса на финансиране и „наличие на недостатъци в одобрената проектна документация и извършените строително монтажни работи”, отговарят от община „Красно село”.

„Фирмата както дойде с многото техника и всички бяхме въодушевени, изведнъж си събра багажа и си тръгна. Разкопаха задния двор, направиха го на 5-6 нива. Той вече е опасен за децата”, обясни Любомир Богданов.

За свършената работа по първия  етап от ремонта, общината е изплатила на фирмата изпълнител  около  1,6 милиона лева.

„Аз виждам, че нищо не е направено. Ние питаме, в крайна сметка ще имаме ли ремонт? Има ли някой човек, който ще гарантира. Срещахме се с кмета на нашата община, с директорката. Изпращаха от Столична община. Идват, записват и си тръгват. Не поемат никаква отговорност”, обясни Любомир Богданов.

От столичната община обясниха, че след сигналите от родители, кметът Йорданка Фандъкова е възложила актуално обследване на сградата. След получените препоръки, ще бъде възложи актуална проектна документация с цел осигуряването на финансиране за довършване на ремонта.