Трябва да се подхожда с много търпение около ремонтите в София. Да, нещата не изглеждаха добре в началото, но сега те започват да се поправят и изпълняват, както трябва. Вярвам, че накрая ще заприличат на нещо, което е правилно. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов.

,,Моето дълбоко убеждение е, че в България трябва да започнат да се правят истински архитектурни конкурси. В момента в конкурсната програма присъстват финансови и чисто бизнес критерии, според които една фирма трябва да разполага с оборот над 3 милиона лева през последната година, за да бъде допусната до какъвто и да е проект. А това само по себе си ограничава голяма част от практикуващите архитекти в България, защото колко от тях могат да се похвалят с подобен оборот?'', коментира още Игнатов.

,,Вече проведохме среща с главния архитект на София Здравко Здравков и с кмета Йорданка Фандъкова по този въпрос, на която бе договорено тези финансови изисквания да отпаднат и да се прилагат световните практики, като например анонимност на участниците. В крайна сметка няма смисъл да се правят уговорени конкурси, защото това не е в интерес на България. В противен случай никога няма да имаме резултати. А и по-важното е не толкова да има добър екип, колкото добри идеи'', добави той.

Борислав Игнатов разкри, че новата процедура по конкурса около "Света Неделя" ще бъде обявена до месец, а новите условия по нея ще бъдат уточнени с юристите от Камарата на архитектите и на Столична община.

,,Засега не се предвиждат промени в пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски'', увери Игнатов и добави, че от Камарата на архитектите ще настояват за промяна на нормативната база и законодателството в България по отношение на ремонтите, за да можем да се доближим по-скоро до европейските практики.