Всички фирми се справиха много добре при снегопочистването в тази тежка обстановка. Това каза инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат, във връзка със снегопочистването в столицата.
Тя заяви, че не може да се говори за санкции на фирмите, защото анализът показва, че откакто е започнал снеговалежът на 5 януари и при температури от -17 градуса градският транспорт върви нормално. „Може би някъде има закъснения до няколко минути, но като цяло градският транспорт върви безпроблемно и не можем да говорим за санкции“, коментира тя пред "Фокус".

 „Разбира се, че ще се направи анализ. Инспекторите са за това на улицата“, каза инж. Георгиева. „Пишат се констативни протоколи, където има непочистени във времето до 7.30 спирки или пък, когато работата не е била качествена, няма да се плати на фирмите“, увери тя. „Като цяло при тази тежка обстановка всички фирми, включително и фирмите, отговарящи за общинската и републиканската пътна мрежа се справиха много добре“, подчерта Георгиева.

Относно това какво затруднява работата на снегопочистващите машини в столицата Георгиeва заяви, че проблемите са няколко. „Това са паркиралите автомобили във вътрешнокварталните улици, особено недобре паркиралите. Така че се получава затруднение да минат и малките снегоринчета, каквито фирмите имат и те работят. Другото, което се появява като проблем всеки път е, когато работят три снегорина един след друг – така нареченото „ветрило“, те вървят като са разпределили по между си задачите да бутат и да разпръскват смеси. Когато автомобилите се врежат между тях просто влошават организацията и нарушават технологичния процес на почистване“, обясни инж. Георгиева.

Тя добави, че друга причина, която затруднява снегопочистващите машини са т.нар "дрифтаджии". „Другата причина, която е много валидна за стръмните улици, особено за Витоша, това са дрифтаджиите, които освен, че се удрят в машините, освен, че създават проблем на водачите на снегорините, до такава степен излъскват пътя или избутват пясъка или го набиват в снега, че фирмата търпи санкции от наша страна, защото е обявила почистване, а то не е качествено“, обясни тя. По думите й друг много сериозен проблем в планината Витоша е, че никой не спазва знака Г-19 – задължително движение с вериги.