Класирането за детските градини в София ще се отложи с няколко дни заради липсващи адреси при подадените заявления. Това предизвика недоволството на стотици родители.

„За мен е недопустимо, защо при една процедура, която вече е приключила, изведнъж тихомълком се отваря системата и ти дава възможност отново да въвеждаш допълнителни критерии.


Децата губят възможност дори и за жребий да бъдат избрани“, смята Евелина. За целта системата за прием ще бъде отворена за няколко дни. Така родителите, които не са успели да попълнят коректно информацията за своите деца, ще получат шанса да го направят.

Срокът е от днес, до 18 ч. в събота. Класирането също се отлага - то ще е в понеделник, 17-май от 17 ч.

Дъщерята на Евелина тази година се бори за място в подготвителна група. Отварянето на системата за майката е неприятна изненада

Стотици родители се разбунтуваха в социалните мрежи.

„Над 2000 деца губят равното си право на кандидатстване. В същото време ще има и родители, които ще си обновят някакъв тип информация в профила, например аз знам родители с ТЕЛК, които са изпуснали срока да си подновят ТЕЛК-а, за да им се зачисли тази точка“, посочва Вероника Бенчева.

Причината за отварянето на системата е, че след проверка от общината установяват, че често не е отбелязан новият критерий за „уседналост“.

„При над 2400 деца не беше посочен критерият адрес, това е около 10% от всички кандидатури“, отбелязва Генчо Керезов, заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“.  

За да се избегнат такива проблеми в бъдеще от днес има нова функция в системата.

„Разработихме една нова функционалност в системата за няколкото дни, която да индикира в профилите на децата кои критерии са пропуснати. Те трябва да знаят, че системата гарантира 100% прозрачност“, посочва зам.-кметът.

От общината добавят, че заради високата степен на сигурност на данните налага и по-сложна система. А при въпроси, от общината съветват родители да се свържат с дирекция „Образование“.