Минусовите температури оставиха най-малко два блока от столичния Студентски град без ток. Причината се корени в слабата електрическа мрежа, тъй като младежите често прибягват до алтернативни начини на отопление, въпреки че парното по дефиниция работи навсякъде, съобщава „Монитор“.
 

По думите им, топлината от радиаторите не е достатъчна като десетки от тях се оплакват и от некачествената дограма, която пропуска студа в най-мразовитите дни.
 
Предупреждения да не прибягват до електрически уреди като духалки студентите получават от домакините на блоковете всяка зима. Въпреки това ученето на свещи се е превърнало в традиция за живущите в квартала по това време на годината.
 
Така само за последните два дни 41-ви и 42-ри блок в Студентския град останаха на три пъти без електрозахранване.
 
„Намирам за недопустимо как това се случва абсолютно всяка година и никой не предприема каквито и да било мерки – казват "инсталацията е слаба", и никой не е виновен оттук насетне. А не е удобно, защото сме XXI век. Студено е, да, още по-неприятно е, че ние като студенти, прибирайки се вкъщи, имаме интелектуални задължения, които изискват светлина - тоест да четем, пишем и т.н”, оплакаха се и студентите.
 
От електроразпределителното дружество ЧЕЗ вчера бяха уведомени за проблема. Оттам обясниха, че е често срещан с електроинсталациите на студентските общежития. От дружеството изпратиха авариен екип, който засега отстрани повредата и следобед вчера токът беше пуснат.
 
В началото на всеки отоплителен сезон студентите са предупреждавани да не пускат допълнителни уреди, защото инсталациите се претоварват и гърмят. Предупреждения за това дори има и в общите помещения на блоковете, но те не дават резултат.
 
Подобен проблем имаше и преди три години, когато близо седмица  студентите, обитаващи блок 42Б в жк "Студентски град", живяха на тъмно. Това стана още с първото захлаждане на времето в края на октомври. Студентите се оплакват, че половин час след отстраняването на аварията понякога следва нова. Техниците от ЧЕЗ смятат, че причина за постоянното гърмене на елинсталациите е това, че са доста стари, комбинирано с голямото натоварване заради застудяването.