Румънците ще посрещнат март без амулетите, които традиционно си подаряват в началото на месеца, пише Singapore News. Причината - арктическия студ, обхванал Европа.

В столицата Букурещ, където вали безспирно от понеделник насам и температурите са под минус 10 градуса, продажбите на "мартисор", както е известна румънската мартеница, са почти на кота нула.

Почти никой не се спира край сергиите с традиционнния балкански амулет, който се закача на дрехите, продължава сингапурският вестник.
"Не съм продал почти нищо, истинска трагедия," казва Анда, която е излязла в студа да продава керамични "мартисор"-и на централния площад Романа.

"Платих такса от 1 800 леи (390 евро) на общината, но дори не мога да изложа мартисорите заради вятъра и снега," казва и Флорин, друг търговец на улица "Галея Доробантилор".

Той вини за ситуацията решението на властите да оставят училищата затворени до петък. "Това ни струва много клиенти, тъй като учениците обикновено купуват мартисори за подарък на съученици и учители."

Цветарите също страдат, тъй като амулетите често се подаряват в комплект с малък букет.

"Първи март е най-важния ден от годината за нас, тогава продаваме най-много цветя," казва председателят на асоциацията на търговците на цветя Адриан Динка.

"Но тази година заради снега и затворените училища продажбите паднаха със 70 процента," добавя той.

В повечето балкански страни пролетта се посреща с тази традиция, позната като "мартеница" в България, "мартинка" в Македония и "мартис" в Гърция", обяснява Singapore News и добавя, че през този декември балканският амулет е добавен към листата на културното наследство в Юнеско.

Превод: БЛИЦ