София отбелязва 140 години от освобождаването си от османско иго. Честванията ще започнат с молебен в църквата „Света Неделя”. В 10.30 часа под звуците на камбанен звън и литийно шествие до паметника на Българския опълченец, ще бъде отдадена почит към героите, борили се за свободата на града.

След превземането на Плевен от руските войски през декември 1877-а година генерал Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, след като е разгромена армията на Осман Нури паша.

На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя” в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на София.

С освобождението на София Руско-турската война преминава в нова фаза, която позволява настъплението към Южна България. По-малко от месец след освобождаването на София идва и окончателното освобождение на страната, след като е подписано Одринското примирие, което слага край на войната. Санстефанският мирен договор е подписан близо два месеца след освобождаването на София.