Зелените билети, които за пръв път бяха разпространени в неделя, като част от мерките за борба с мръсния въздух, стигнаха навсякъде. Възможно е на отделни шофьори да са свършили, но това са единични случаи. Бяха напечатани 100 000 броя. Това каза зам.-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев в ефира на bTV.

По думите му среднодневно 4000-5000 повече билета са били закупувани през вчерашния ден. Това увеличение е било безспорно. „Част от мерките, които целят подобряване на качеството на въздуха, е въвеждането на зеления билет. Хората се призовават да използват градския транспорт, вместо колите си“, допълни той. Крусев обясни какъв е метода за преценка дали през следващите дни ще се въвежда зелен билет.

„Системата със сензорите се следи ежечасно. Столична община има връзка и със системата на НИМХ към БАН и следи прогнозите. На база тези показатели са взима решение да се прибегне до тези мерки, които да подобрят въздуха. С този зелен билет срещу един лев можете да пътувате навсякъде и във всички превозни средства на градския транспорт. Предвидили сме обособяване на буферни паркинги, където да оставите вашия автомобил и да продължите пътя си с градския транспорт.

Освен това се ограничава парирането в синя и зелена зона. Тази мярка води до загуби за нас, но това е цената, която всички ние плащаме, за да дишаме по-чист въздух“, коментира зам.-кметът по транспорта. „Това не се отнася за автомобилите на живущите в центъра, както и за автомобилите със специален режим на движение“, уточни Крусев. “В рамките на няколко дни, ако има прогноза за силно замърсяване се въвежда и безплатен градски транспорт“, каза още той.