Хора от цялата страна се заредиха с енергията на първите утринни лъчи и станаха свидетели на възстановка на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето. Събитието се проведе в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ с подкрепата на Община Ямбол, историческия музей в Ямбол и изба „Вила Ямбол“.
Сценарият на ритуала бе разработен от траколога проф. Валерия Фол въз основа на запазени антични текстове. След изгрева традиционно на всички присъстващи се разля от виното KABILE.

„Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион“, коментираха от „Вила Ямбол“. „Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота.

Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“.
„Ямбол е винарски регион и това е факт, доказан още преди създаването на българската държава, когато там е построен величествен град, кръстен на Зевс. Според сведенията, сегашната територия може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо, днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции и споделяме своя успех с всички гости на Слънцестоенето“, допълниха енолози от избата по време на събитието.

След ритуала по Слънцестоене проф. Валерия Фол събра широка аудитория, пред която изнесе лекция за култа към слънцето в тракийската митология.
За гостите на събитието се разливаше вино KABILE, а ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм сервираха специално приготвена от тях „слънчева храна“.

KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол“ – изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.

В момента KABILE се предлага в 5 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон и KABILE Мерло и Каберне Совиньон.

Още с дебюта си по-рано тази година купажът “KABILE Мавруд и Каберне Совиньон” спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.