Илиана Беновска: Г-н Мавродиев, радвам се, че всички тук сте без маски, което очевидно означава, че няма какво да криете! Ще Ви задам няколко въпроса. П

Първият е какво е предназначението на ББР, тя не е ли банка, която кредитира малкия и средния бизнес? Вторият ми въпрос е какъв е този скандал с тази колекторска фирма „Св. Георги“ или някакъв друг светец, на която сте дали 45 милиона, за да закупува някакви активи или какво от различни банки?

И третият ми въпрос е най-важният и може би трябва да получим отделни отговори от всеки, може ли да си сложите ръка на сърцето, задавам го най-елементарно, и да кажете имате ли вие, ръководството на ББР, личен финансов интерес от този кредит на тази колекторска фирми или от някакви други кредити изобщо, които сте раздавали по време на вашия мандат?
 
Стоян Мавродиев: Започвам да се удивлявам честно казано от нездравото желание на определени политически кръгове да извличат политически дивиденти от всяка една ситуация. Дори в безпрецедентна ситуация на криза, в която голяма част от бизнесите и гражданите са на ръба на оцеляването на техните бизнеси и съответно на личните им домакинства. Аз честно казано изобщо не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка, която прави ББР, през годините се търси подобен негативен прочит.

Това не е първият път впрочем, ако отворите различни статии, които са писани в последните години по различни конкретни теми, те са винаги в тази посока – търси се нещо, от което да се направи скандал и да се извадят политически дивиденти. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките, моята лично и на колегите от екипа. Това вече явно е станало условен рефлекс за определени политически партии и определени медийни групи и кръгове, вие ги знаете кои са, да не ги изброяваме, безсмислено е.

Важно е да се знае, че в момента ББР работи денонощно със своите екипи, в изключително кратки срокове успя да направи своите програми, успяхме за дни да свършим, това, което обичайно би отнело месеци в нормална ситуация. Както отбелязах в началото на пресконференцията, нашата собствена програма за микрофинансиращите компании, която впрочем покрива едни от най-засегнатите сектори като предприемачи, свободни професии, хотелиери и други сектори, които не са обхванати от програмата с правителствените мерки.

Нашата програма е допълваща усилията на правителството с нашия собствен ресурс, отбелязвам, не с тези 700 милиона, които се отпускат за други програми, успяхме да свършим нещо, което ни прави да сме едни от първите в Европа, обявяващи подобна програма, за което благодаря на целия екип и се гордея с невероятната работа и отговорност на всички тези хора.

Нашата работа е да даваме работещи решения за малкия и средния бизнес и съответно да работим максимално в полза на хората, за да ги подпомогнем в тази ситуация. Това, че някой иска да бъде деструктивен, е негово право, аз лично го намирам за доста омерзително в такава ситуация, вместо да се впрегнат усилията на всички да се работи, да се помага на усилията на правителството, да се помага на усилията на министъра на финансите, на министъра на икономиката, на премиера разбира се на първо място, на нас, като институция, която има важна и тежка роля, се търсят измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на всички избреони институции и създават още повече стрес и напрежение сред хората.
 
Илиана Беновска: Дайте по същество!
 
Стоян Мавродиев: Ще дам и по същество, много е важно да се каже, то всичко това е по същество, г-жо Беновска, аз затова исках да кажа мнението си за цялата ситуация. Но какво е направила ББР дотук през годините, защото постоянно се внушава, че ние даваме някакви големи кредити на бизнеса, но не се говори по същество за фактите.

А фактите какви са? 4 милиарда лева отпуснати заеми на компании в България, 2 милиарда лева предоставени за финансиране по мандати в подкрепа на икономически политики на правителството, 1300 стартиращи компании, подкрепени от ББР.

Това не са големи компании, а малки стартиращи компании. Мисля, че малко банки могат да се похвалят с този резултат. Над 10 000 финансирани компании или ползващи гаранционни улеснения от ББР. 10 000 компании! 2,5 милиарда лева отпуснати от банки партньори с гаранция от Националния гаранционен фонд, също част от нашата група, които отново са отишли до малки и средни компании. Над 2,2 милиарда евро е ресурсът, привлечен от международни финансови институции в тези години.

Огромна сума, забележете, без гаранции от българското правителство, само на база на доверието на тези институции в работата на ББР и на нейния екип и ръководство. 8 500 компании, подкрепени с ресурс на ББР чрез търговските банки. С това общият размер на ползваното финансиране за малки и средни предприятия надхвърля 1,5 милиарда лева. Няма нужда да го казвам отново, ние сме партньор на плана „Юнкер“ в България и помагаме, включително и за експортно финансиране на българския бизнес.

За годините, в които този екип работи в банката, печалбата на банката е в размер на 75 милиона лева. Тоест за две години и половина този екип е успял извън всички останали резултати да направи 75 милиона лева печалба, които отново отиват в бизнеса като раздадени кредити и ще отидат към малки и средни компании, респективно като дивидент в бюджета, тоест ние сме нетен донор на бюджета и внасяме средства, които отиват за социални програми, за пенсии, заплати и много други бюджетни разходи. А иначе що се касае до този конкретен казус, аз ще дам думата на колегата Николай Димитров.
 
Николай Димитров: Конкретната сделка е с кредитополучател, с който отдавна имаме отношения и вече е погасил успешно едно свое задължение към банката. Сделката е структурирана като част от мандата ни да помагаме на търговските банки.
 
Илиана Беновска: Кой е получателят?
 
Николай Димитров: „С.Г. Груп“.
 
Илиана Беновска: „Свети Георги“ ли?
 
Николай Димитров: „Свети Георги“, част от „С.Г. Груп“. Тя е част от мандата ни да помагаме на търговските банки. Със сделката се цели подпомагане балансите на две търговски банки, така че в условията на криза те да подпомогнат своите клиенти.
 
Илиана Беновска: Кои банки?
 
Николай Димитров: Не мога да ги кажа, защото това са отношения с нашия клиент!
 
Илиана Беновска: Как ще подпомага „Свети Георги“ банките?
 
Николай Димитров: Като изчисти балансите им от портфейли, които ги затрудняват.
 
Илиана Беновска: Обяснете го разбираемо, ние не сме банкери!
 
Николай Димитров: Купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще бъде позволено на тези банки спокойно да финансират новите си клиенти или текущите, които остават при тях.
 
Илиана Беновска: И по този начин тези 75 милиона отиват в други две български банки?
 
Николай Димитров: Осигуряваме ликвидност на двете банки от една страна, от друга страна с дългия срок, който даваме на нашия кредитополучател от 10 години позволяваме на него да се договори в рамките на 10 години с всичките над 7 500 кредитополучатели, които са били клиенти на двете банки.
 
Илиана Беновска: Имате ли някакъв личен интерес, попитах ръководството, да отпуснете този кредит?
 
Стоян Мавродиев: Аз тук може би да допълня колегата, личният ни интерес е да помогнем на банковата система на България в тази тежка ситуация. Помагайки на тези две търговски банки, респективно на над 7 500 компании, забележете ...
 
Илиана Беновска: Кои са тези 7 500 компании?
 
Стоян Мавродиев: Тези, които са част от пакета и са длъжници, тоест ние давайки тези пари, те влизат директно в тези две търговски банки, с което мисля отговарям на въпроса Ви, че няма как да има личен елемент, извън професионалната ни подкрепа за банковия сектор. Помагайки на тези две банки ние помагаме косвено този ресурс отново да се върне като финансиране за малки и средни компании. От друга страна на тези над 7 500 компании ще бъде помогнато да получат отсрочвания по кредитите си, предоговаряне на условия.

Тоест това е облекчение отново, част от пакета ни за облекчение на крайните кредитополучатели. И впрочем тепърва смятаме да продължим с тези операции и с тези програми, да се подпомогнат и други български търговски банки. Това е част от мандата и мисията на ББР, както по Закона за ББР, така и по Стратегията на ББР. Това правят впрочем и всички банки за развитие в целия свят, това е част от тяхната дейност, важна част, за подкрепа на ликвидността в сектора.
 
Илиана Беновска: Г-н Мавродиев, Вие срамежливо премълчахте кой Ви атакува, сутринта атаката дойде след вашето прессъобщение, което вие пуснахте, в което имаше и информация по този казус „Свети Георги“, от „Демократи за силна България“, която партия гравитира около един кръг, който Ви атакува още от времето, когато бяхте председател на КФН. Също Ви атакува и така наречената най-голяма опозиционна партия в България – БСП. Какво е тълкуванието, вие ли ставате, как да кажа, „лост от първи род“, за да бъде клатено правителството?
 
Стоян Мавродиев: Аз Ви благодаря, че уточнихте, г-жо Беновска! Тази сутрин, даже още вчера ние коментирахме и обявихме защо се правят подобни операции, с които се помага на банковия сектор, че това е нещо нормално и полезно за цялата система. Днес пуснахме прессъобщение, в което освен за новата ни програма, говорим и за тази допълнителна програма, с която помагаме на търговските банки. Отварям скоба – наша собствена програма, която е извън правителствената програма, тя допълва пакета мерки на правителството. И както казах преди малко в пространното ми експозе, наистина тези кръгове и групи, политически и медийни, се опитват от години да атакуват както мен, така и институцията, в която работя.

Преди атаката беше насочена спрямо КФН и мен, като неин председател. Това медийно е популярно и известно, заради това, че същите тези лица са подсъдими лица с по няколко обвинения за пране на пари, за данъчни престъпления и много други, със запорирани имущества заради, забележете, подписани лично от мен сигнали до главния прокурор, по които е имало разследвания и тези лица са привлечени като обвиняеми и в момента са подсъдими. Така че това ожесточение е напълно ясно какъв му е генезисът. А другите така наречени политически говорители на тези подсъдими лица, също всички знаем какви са техните мотиви, за да бъдат говорители, нищо ново!
   
В контекста на личния интерес г-жа Беновска ми зададе един много добър въпрос и да допълня още две изречения. Вие говорите за личния интерес и тук е хубаво да се знае, ние бяхме атакувани многократно за всевъзможни неща от рода на това колко високи заплати получавал борда на банката, в колко дъщерни компании сме участвали, откъдето пак сме получавали заплати.

Сега е моментът да се каже, че ние работим pro bono, не получаваме заплати в дъщерните компании, никога не сме получавали в тези новосъздадени компании.

Нищо не е променяно по начина, по който банката е функционирала и преди нас, тоест това е отново фалшива новина. И още едно нещо, което е важно да се знае, че Съветът на директорите преди още поне десетина дни взе решение за периода на кризата всички средства, които ние получаваме като заплати, ще бъдат дарени за медицински заведения, за Бърза помощ и за различни малки болници в страната.
 
Илиана Беновска: На кого, само ръководството ли?
 
Стоян Мавродиев: Разбира се, ние можем да взимаме решение само за собствените си заплати, няма как да задължим служителите. Призовали сме служителите, организирали сме дарителска кампания, в която и те да внесат пари плюс нас. Но хубаво е да се знае, че за срока, в който има извънредно положение, аз и колегите ще работим pro bono без да получаваме заплати.
 
Илиана Беновска: От, която дата, от началото на извънредното положение 13-ти март ли?
 
Стоян Мавродиев: Разбира се! Това мисля, че отговаря на всички тези фалшиви новини допълнително!