Българчетата, отнети от американските си осиновители заради данни за домашно насилие, са граждани на САЩ и нашата страна не предявява претенции към тях.

Това подчерта директорът на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” в правосъдното министерство Милена Първанова, съобщава bTV.

Процедурата по осиновяването е започнала през май 2011 г. и е завършила за около шест месеца. Движила се е по специален ред, тъй като едната от двете близначки, които тогава са били на седем години, била с умствена изостаналост.

До момента на осиновяването децата били отглеждани в специализирани институции у нас.

Заради разследване на домашен тормоз в ареста са осиновителите – 56-годишният Марк Макгрегър и съпругата му Мелиса. Сигнал за децата подават съседи, след като забелязали едното момиче да се разхожда само и босо с окървавени крака.

Освен това детето е било във видимо лошо състояние. Първанова подчерта, че по време на задължителния двугодишен период по процедурата на осиновяване, България е получила всички доклади от социалния работник, който е наблюдавал двете момичета. Сигнали за промени в отношенията в семейството не са получавани.

Външното министерство на страната ни е изпратило писмо до консула на САЩ в България, за да разясни какви мерки са предприети по случая. Според Милена Първанова това е единственото, което може да направи българската държава, тъй като мониторинговият срок от 2 години вече е изтекъл и отговорността за защитата на децата е изцяло в ръцете на Америка.

От българското консулство в Чикаго до момента са установили, че децата са настанени на безопасно място, нямат наранявания и са под опеката на американските власти.

Като цяло международните осиновявания у нас намаляват, миналата година са били едва 290 на фона на 2014 г., когато са били 450, стана ясно от днешния брифинг в правосъдното министерство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!