Земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер стресна жителите на Пловдив, Асеновград и Садово.

Трусът е регистриран в 20:24 минути, съобщават от Националния институт по геофизика към БАН.

Както БЛИЦ писа епицентърът е бил на 5 километра северозападно от Асеновград. Там земетресението е усетено най-силно.

Извънредно в БЛИЦ! Силно земетресение разтресе Пловдив

"Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля", разказа Илияна от Асеновград, цитирана от БНТ.

"Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха", сподели Севгинар Гарип, Долни Воден.

"Същият момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме", допълни Нериман Османова, Долни Воден.

"Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се много силно. Имаше паника".

Хората в селата около Садово също са притеснени от труса.

"Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих", разказа Ани Димитрова, с. Болярци.

"Друсна яко, чу се бучене": Мощният трус изправи косите на половин България, замесиха НАТО

"Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух силен тътен и всичко около нас започна да се люлее. Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5", заяви Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.

Последното голямо земетресение в района е преди година край село Крумово с магнитуд от 4,7 по Рихтер. Единствените щети тогава са няколко паднали комина и счупени керемиди на къщи.

При сегашния трус в цялата област няма подадени сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети.

"Към момента обстановката е спокойна. Първоначалната уплаха, която е била сред жителите на града, е преминала. Аз обиколих тук най-източната, високата част. Почти вече няма признаци на уплаха. Спокойни са хората, разхождат се", каза още Димитър Желязков, главен експерт "Управление при кризи и сигурност", община Асеновград.

Ужасът няма край! Втори трус удари Пловдив и района

До този момент е последвал само един вторичен трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите обаче очакват напрежението в земните недра да продължи.