Земетресение от 4,3 по Рихтер разлюля Пловдивско снощи. Трусът е усетен между Пловдив и Асеновград. Няма данни за нанесени щети и пострадали хора в градовете и околните села.

Земетресението е регистрирано в 20:24 часа. Дълбочината му е 5 километра. Зрители на bTV съобщиха, че първоначално се е чул звук, подобен на взрив, а след това е последвал тътен.

„Земетресението е усетено първо със силен гръм, подобен на този от миналата година по това време и в рамките на 3-4 секунди всичко преминава, вертикален трус“, каза инж. Димитър Желязков, „Управление при кризи и сигурност“ към Община Асеновград.

Епицентърът е на 15 км от Пловдив - между летище Пловдив и Асеновград (на 4 км). По високите етажи в Пловдив трусът е усетен силно. Звукът е бил като от центрофуга на пералня. Засега няма подадени сигнали. 

„Няма постъпили никакви данни за нанесени щети и по-сериозни проблеми. Говорихме с някои от кметовете на най-близките населени места, в някои села не е усетено, в други – по-слабо, но към момента не са постъпвали обаждания и няма проблеми.

Първоначално е имало уплаха, това е нормално, но е преминала бързо. Към 21 часа всичко си беше нормално и спокойно“, допълни инж. Димитър Желязков.

От Общината в Асеновград са готови да извършат огледи и да предприемат мерки, ако получат сигнали от граждани.

По предварителна информация земетресението е усетено в градовете Асеновград, Садово и Пловдив и в района на астрономическа обсерватория Рожен. Трусът е усетен и в Хасково.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география припомнят, че гражданите, усетили земетресението, могат да попълнят въпросник - ТУК.

В 21:49 часа беше регистрирано второ земетресение. Епицентърът отново е бил близо до Асеновград и Пловдив - на 5,8 километра от Асеновград. Силата му е била 2,4 по Рихтер, показва информацията от НИГГГ към БАН.

Миналата година точно по същото време трус с магнитуд 4,8 отново удари района на Пловдив. Той бе усетен в голяма част от страната. Земетресението предизвика страх и паника у хората, живеещи във високите жилищни сгради. За щастие нямаше пострадали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!