Жена с Ковид-19 и двустранна пневмония е принудена да се лекува в домашни условия. Това алармира синът на 53-годишната Мелиха Садула-Ахмед Исмаил.

Двамата живеят в момчилградското село Върхари, пише 24rodopi.com.

От 21 октомври мъжът се опитва да настани родителя си в болнично заведение, но му бива отказано. Положителният тест за коронавирус на жената е с дата 20 октомври.„В Инфекциозното отделение на болницата в Кърджали ни казаха, че няма места. Казаха да минем през Бърза помощ. От там ни посочиха, че нямаме право да се движим свободно с този коронавирус, затова да се приберем вкъщи и да чакаме линейка да ни вземе, но до момента не е дошла, от вчера насам чакаме“, разказва синът.

А жената не се чувства добре, и няма как да се лекува, твърди синът й.

“Обаждаме се на личния лекар, на 112 и не я приемат в болница. В момента е с двустранна бронхопневмония и положителна за Ковид 19. Не се чувства добре. Имаме антибиотици, но те са на инжекции и няма кой да ги поставя“, разказва още Ахмед.

Самият той се е самокарантинирал, но не се е тествал. “Не, не съм си правил тест. Аз сам се карантинирах заради майка ми. Не мога да излезна навън. А още никой не е минал. Нито РЗИ са минали, в болница не ни приемат, а и личния лекар знае“, казва мъжът.

Отказват да ги приемат и в болницата в Момчилград. Причината е, че в ковид отделението няма инфекционист.

В крайна сметка историята на 53-годишната жена завърши с хепи енд и тя вече пътува към болницата в Кърджали. 

В последните дни има ръст на новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в област Кърджали. С решение на Областния щаб за борба с коронавируса, взето днес,  общинските болници в Момчилград и Крумовград също ще започнат прием на пациенти с COVID-19, тъй като легловият капацитет на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ е на изчерпване.

„Към тази сутрин там се лекуват 28 души с коронавирус. 16 от тях са настанени в инфекциозното отделение, 8 в пневмофтизиатричното, 4 в ОАИЛ. Мнозинството са с тежки пневмонии и висока температура. На практика пневмологията функционира като COVID-отделение, а в ОАИЛ са заети 50 на сто от леглата, предвидени за COVID“, заяви директорът проф. Тодор Черкезов.

По думите му, ситуацията се усложнява, а основният проблем на здравните заведения е недостигът на персонал и натоварването на медиците. В последно време се увеличава броят на хората, които се тестват по желание, като в 60 на сто от случаите пробите им са положителни.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ