Най-голям дял се пада на битовите отпадъци 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци

През 2021 г. в ЕС са изхвърлени около 131 килограма храна на човек, информира БТА, позовавайки се на данни на Евростат. 

ЕС е произвел общо 58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти.

Сред всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител.

Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг.), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг.), 9 на сто в първичното производство (11 кг.) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг.).

Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб. 

За 2021 г. не са налични данни за Чехия, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Малта и Румъния. Евростат е изчислил количествата на ЕС въз основа на данни от 2020 г.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук