Страшни данни: Това са точните килограми храна на човек в ЕС, които се изхвърлят
Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб
Най-голям дял се пада на битовите отпадъци 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци
През 2021 г. в ЕС са изхвърлени около 131 килограма храна на човек, информира БТА, позовавайки се на данни на Евростат.
ЕС е произвел общо 58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти.
Сред всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител.
Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг.), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг.), 9 на сто в първичното производство (11 кг.) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг.).
Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб.
За 2021 г. не са налични данни за Чехия, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Малта и Румъния. Евростат е изчислил количествата на ЕС въз основа на данни от 2020 г.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
1 Коментара: