Млада дама от западноевропейска страна е станала жертва на насилие, едва я спасили. Преди години жената се влюбила в българин, последвала го в нашата родина. Мечтите и бляновете й за щастлив живот обаче се се осъществили.

Животът й се превърнал в ад. Още щом пристигнала у нас, тя била заведена от мъжа, с когото заживяла без брак, в дома на родителите му, в малко градче. Още с пристигането й били отнети всички дрехи, които били модерни и донесла от чужбина. Дали й няколко раздърпани пуловера и широки дънки, като и заповядали да се облича с тях. 

Младата невеста не разбирала нищо на български, не можела да започне курсове, защото не работела, нямала пари и била тотално зависима от насилника си. А не можела да работи, защото не знаела нашия език. Родила две деца през годините, но мъжът не спирал с терора-физически и психически. Освен българина, неговата майка също тероризирала всякак снаха си.

Тя постоянно я дебнела какво и как готви, подигравала се с ястията й, хвърляла ги и хранела сина си със свои гозби. Непрестанно се месила във възпитанието на децата, а снахата била обиждана и унижавана. 

В крайна сметка младата жена започнала да учи сама български език през интернет, след това си намерила работа. Мъжът й продължил да я тормози. С годините физическото насилие ескалирало, включително и върху децата. В резултат на това по-голямото дете - момиче, започнало да се напикава през нощта и да заеква, станало хиперактивно, трудно се концентрирало. 

Чужденката вече набрала смелост и започнала да търси помощ. Тя се оплакала в полицията, но не и обърнали внимание. Живеела в малко градче, където всички се познавали. Жалвала се и в социалната служба, но от там информирали мъжът и той отново я пребил. 

Отчаяната майка потърсила помощ от посолството на родината си. Оттам проучили деликатно случая и потърсили пловдивската правозащитна фондация "Джендър Алтернативи". Адвокатите и специалистите от фондацията започнали да работят по случая и извели жената и децата от дома й, като ги настанили в кризисен център в Пловдив. 

От фондацията помогнали на чужденката да си намери работа и осигурили съдебна заповед бащата насилник да не притеснява нея и децата. Младата жена получила родителските права изцяло. 

Сега експертите от фондацията ще работят и с бащата, защото той ще има право да ги вижда в бъдеще. 

"Оттук нататък трябва да се работи и с бащата, тъй като децата все пак трябва да се срещат с него от време на време и това трябва да стане цивилизовано", каза адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър Алтернативи". Тя подчерта, че експертите на фондацията са получавали заплахи и предупреждения от близки на насилника и дори от хора от социалните служби в градчето, където той живее. 

"Заради локдауните у нас домашното насилие зачестява, а случаите с насилие над деца са нараснали двойно през последните две години, което е много притеснително", посочи Кадиева. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ