Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в големите хипермаркети. По данни на Съюза на българските автомобилисти в 80 % от случаите се продават продукти с много висока концентрация на метанол до 30% или 10 пъти повече от въведеният праг в други европейски държави.

Той е заложен в местното законодателство, защото европейски регламент все още липсва. Очаква се той да бъде въведен до няколко месеца. В големи количества метанолът води до смърт, дори 50-100 грама може да са фатални. За това в Брюксел започват обсъждания за сериозни рестрикции и ограничения. 

Проверка на bTV в търговската мрежа показа, че течности за чистачки се продават в търговската мрежа на доста атрактивна цена. Колкото по-токсичен е продукта, толкова по-ниска е цената. По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва каква е концентрацията на метанола в продуктите. Масово у нас се ползват най-отровните течности за чистачки.  Ето защо е важно да се четат етикетите и да се следи за тези знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Най-безопасни за здравето са продуктите с етанол, които нямат токсично въздействие и са за предпочитане. 

Главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев предупреди за опасностите от вдишването на метаноловите изпарения в купето на автомобила и акцентира за негативното въздействие върху детското здраве. Метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.


По-късно замаяността преминава в припадъци и може да прогресира в кома. При по-сериозни количества се стига до необратимо увреждане на очния нерв. Отравяне с метанол трудно може да се получи от едно напръскване на течност за чистачки, произведени с този опасен алкохол. Тъй като обаче чистачките през зимата се използват постоянно, особено на дълъг път, при поредица от вдишвания повечето от водачите могат да усетят симптоми, характерни за отравянето с метанол. Могат, защото индивидуалните особености на организма имат голямо значение. Най-често повечето от хората дори не подозират, че може да са се натровили.