Тристранката отказа да повиши добавката за нощен труд, която от 11 години е 25 стотинки. Това взриви социалния мир, а особено остро реагираха от КТ "Подкрепа", след като работодателите се противопоставиха. За да запази диалогичния тон, социалният министър Бисер Петков обобщи след края на спора в НСТС, че още в началото на следващата година ще направи работна група, в която кани представители на всички страни за общ разговор върху Кодекса на труда, предава Канал 3.

Репликата му разгневи президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който излетя предсрочно от заседанието, вбесен заради отказа днес да се постигне съгласие около промяна на ставката в съответната наредба. Манолов обвини властта, че е раздала на кого ли не какво ли не през тази година, а на хората, които са си го изработили, е отказало да плати.

"Това, което ни предлага в момента министърът на труда и социалната политика, е нищо да не се случи. Защото вече няколко пъти този разговор го водихме, с експерти, конкретни числа и предложения. Така че, когато на нас ни се казва - "Още от другата година ще направим работна група", ни казват: "Трай, коньо, за зелена трева", изригна и Ваня Григорова пред медиите в МС.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа", след като Манолов си тръгна бесен, заяви, че кампанията на синдиката тече от пролетта насам, че 11 години нощен труд състаряват с 16 г., разболяват от сърдечни болести и увеличават стреса. Тя напомни, че всички организации по време на разговорите в социалното министерство са се съгласили, че нощният труд е мизерно заплатен. Въпреки това, срещнахме категоричен отказ, упрекна Григорова работодателите, които не пожелали дори да представят своите виждания с колко да се повиши допълнителното заплащане на работата през нощта.

"Подкрепа" предлага то да е 0,5% от основната работна заплата, а КНСБ са зад колегите си и предлагат цената на нощния труд да варира от 78 стотинки до 1 лев. И двата синдиката намекнаха, че промени в социалната сфера са били правени заради омбудсмана Мая Манолова.

Ася Гонева от КНСБ направи този извод по повод промените в закона за семейните помощи за деца, където без подоходен критерий се отпускат пари на малчугани без един или двама родители. Гонева обвини, че после Манолова използвала това за своя личен имидж, а Григорова отсече: "Когато цяла година социалната политика беше подчинена на пиара- на пиара на един човек, на пиара на едно министерство, на пиара на едно правителство, в края на тази година ние видяхме отказ от реални действия. Действия, които биха дали изработеното на хора, които се трудят".

И двата синдиката изтъкнаха, че мизерното заплащане на нощния труд ощетява най-вече полицаите, медицинските работници - лекари, медицински сестри, охранители, шивачките.

"И докато ние се оплакваме, че оставаме без медицински сестри, продължаваме да ги гоним с ниско заплащане и ниски добавки към възнагражденията, включително това за нощния труд.

Ако се очаква ние да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава или да жонглираме с топки, можем и това да направим. Но да си даваме сметка, че българските граждани изтичат - отиват си и това, което ни предлагат работодателите, е те да бъдат заменени от хора извън Европейския съюз", изригна Ваня Григорова от "Подкрепа". Преди нея и от БЛС категорично се обявиха против мизерното заплащане на нощния труд.